NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy ismertessem önökkel a Magyarország Kormánya és Románia Kormánya között a Békéscsaba-Méhkerék-államhatár és a Nagyszalonta-államhatár közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Az önök előtt lévő tervezet célja a Bukarestben, 2023. április 4-én aláírt magyar-román kormányközi megállapodás kihirdetése. A megállapodás jogalapot teremt a magyarországi M44-es gyorsforgalmi út és a Romániában ahhoz kapcsolódó útszakasz összekötésének megteremtéséhez.

Tisztelt Ház! A román féllel 2011 óta rendszeresek az egyeztetések a magyar-román autópálya-munkacsoport keretében. A szakértői egyeztetések eredményeként Magyarország és Románia között két autópálya már megépült, és jelenleg épül az M3-as autópályától az országhatárig tartó M49-es autóút és annak a Szatmárnémetiig vezető folytatása, aminek köszönhetően a harmadik, egy új gyorsforgalmi határkapcsolat épülhet ki Csenger térségében a két ország között.

Magyarország és Románia közúti infrastruktúrájának összekapcsolását továbbgondolva a román féllel már a negyedik gyorsforgalmi összeköttetésről is sikerült megállapodni, az M44-es kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Békéscsaba és a magyar-román államhatár közötti szakaszának tervezési feladatai megkezdődtek. Romániában is előkészítés alatt van a Nagyvárad és Arad közötti gyorsforgalmi út, amelyhez Nagyszalonta környékén csatlakozik majd az M44-es gyorsforgalmi út. A viszonosság elvét követve, és amennyiben szükség lesz rá, a román fél az említett gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódó új határátkelőhelyeket Románia területén tervezi megépíteni.

Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő javaslat a román féllel történt megállapodás hatálybalépését szolgálja, amely megállapodás megfelel az európai uniós előírásoknak, és korszerű keretek között teszi lehetővé a két ország közötti gyorsforgalmi úthálózat bővítését is.

A magyar és a román kormány célja új közúti kapcsolat létesítése a magyar részről Békéscsaba-Méhkerék-államhatár gyorsforgalmi út, román részről pedig a Nagyszalonta-államhatár gyorsforgalmi út megépítése és közvetlen összeköttetése által. A megállapodás szerint a szerződő felek a saját államuk területére eső, irányonként kétszer kétsávos gyorsforgalmi utat és annak minden tartozékát előzetes környezeti hatásvizsgálat elvégzését követően építhetik meg.

Tisztelt Országgyűlés! Az új gyorsforgalmi összeköttetés Magyarország és Románia között nemcsak a kulturális és családi kötelékek megerősítéséhez, hanem a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok fellendítéséhez is hozzájárulhat, ez egy újabb fontos lépés a két ország kapcsolatában. Ezért kérem önöket, hogy a benyújtott törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage