DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök asszony. Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A javaslat értelmében Magyarország és Románia közvetlen kapcsolatot létesít Méhkerék és Nagyszalonta települések útjainak összekötésével, melynek célja az akadálymentes nemzetközi közúti forgalom elősegítése. A gyorsforgalmi úton a nemzetközi közúti forgalmat a hatályos szerződéseknek megfelelően román-magyar határátkelőhely megnyitásával kell biztosítani. A határátkelőhely Románia területén létesül. A felek a saját államuk területére eső szakasz finanszírozását a számukra elérhető forrásokból biztosítják.

2023. április 4-én megállapodást írt alá Bukarestben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Sorin Grindeanu román közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter, amely a Magyarország és Románia közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítését célozza. Az M44 kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Békéscsaba és a magyar-román államhatár közötti szakaszának tervezési feladatai megkezdődtek. Ez szerintem nagyon fontos.

Romániában is előkészítés alatt áll a Nagyvárad és Arad közötti gyorsforgalmi út, amelyhez Nagyszalonta környékén csatlakozna a magyarországi M44-es gyorsforgalmi út. A viszonosság alapján a román fél a tárgyi gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódó új határátkelőhelyet Románia területén tervezi megépíteni. Erre igen nagy szükség van. A gyorsforgalmi út az itt élők érdekeit szolgálja, és nagyban elősegíti a két ország közötti közúti közlekedés élénkítését, ezért a Magyar Szocialista Párt a törvényjavaslat elfogadását támogatja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage