BENCZE JÁNOS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Ahogy a mondandó indul: nem ezt ígérték az egészségügyben. A 2022-es kampányban azzal riogatták az országot, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor egészségügyi intézményeket fognak bezárni, csökken az orvosi ellátás színvonala.

Most nézzük meg, hogy mi történt! Én Simontornyán élek, a paksi választókörzetben. Nálunk most az történik, hogy bezáratnak egy olyan orvosi ügyeletet, ami 19 ezer embert látott el. Ez be fog zárni, és egy olyan térségben, aminek a központjában, Simontornyán nincs kórház, nincs komoly orvosi rendelő. A legközelebbi kórház 65 kilométerre van tőlünk; és ez fáj most mindenkinek. Én beszéltem kormánypártival, képviselővel is, szavazóval is, helyi szervezetekkel; ez most fáj mindenkinek, ez 19 ezer embernek fáj.

Önök nem ezt ígérték, önök fejlesztéseket ígértek! Ez nem fejlesztés! Ha bezárunk valamit, és rátestáljuk a mentőszolgálatokra, az nem fejlesztés. Itt most emberek életéről és 19 ezer ember orvosi-ügyeleti ellátásáról van szó. Hogy értsék, hogy miről van szó, az egésznek a története hogy alakult: önök végig azt hajtogatták, hogy a baloldali kormányok egészségügyi intézményeket zárattak be, még többet fognak bezárni. Volt nálunk egy kis kórház Pincehelyen; ez a kórház 2015-ben lényegében bezárt. Pofátlanul kiakasztottak rá egy olyan táblát  önök, az önök kormánya , hogy fejlesztés, és elfekvőt csináltak belőle, azaz ápolási osztályt. Megszűnt az aktív ellátás; megszűnt a sebészet; megszűnt minden, nem volt hova mennünk.

A térség lakói kiálltak a kórház mellett, mert az a kórház ’53-tól 2015-ig működött, túlélte a kommunizmust, az államszocializmust és a rendszerváltást is; a Fidesz-kormányt nem élte túl. Akkor önök azt ígérték, hogy helyreteszik; ugyanaz az Orbán Viktor-vezette Fidesz-kormány, hogy segíteni fognak rajtunk, lesz orvosi ügyeletünk, ami segít az ellátásban, sőt, ez az ügyelet még fejlődni is fog.

Én akkor, illetve előtte önkormányzati képviselő voltam; azokat az ígéreteket kaptuk, hogy ha megcsináljuk az ügyeletet, ha kiállnak az önkormányzatok mellette, lesz egynapos sebészet, minilabor. Ehelyett most mi van? 2023-ban bezárják az ügyeletet. Mi nem ezt kértük, és nem ezért szavazott az a sok ember önökre és a képviselőjükre, hogy egy bezárt ügyeletet kapjunk.

Mivel jár ez? Sokan úgy indokolták, hogy majd a mentőszolgálat ellátja. Önök is pontosan tudják, de ha megkérdeznek egy orvost, egy szakorvost, vannak olyan ellátási formák  nem aki receptért megy be , stroke, embólia, anafilaxiás sokk, infarktus... Családtagomnak is mentették meg az életét, és nagyon sok ismerősömnek. És az egészben a hab a tortán, hogy Tolna megyének ez a szelete és az ügyelete átlógott Fejér megyébe, és most felolvasom a településeket, amelyeket ellátott: simontornyai központtal értelemszerűen Simontornya, Tolnanémedi, Kisszékely, Nagyszékely, Belecska, Ozora, Fürged, Pálfa, Pincehely, Igar, Mezőszilas, Dég, Gyönk. Ez példaértékű volt. Példaértékű, mert térségeken, megyéken ívelt át, és működött, hol jobban, hol rosszabbul, de ez csak finanszírozási kérdés lenne és politikai akarat kérdése.

A környékről még azt kell tudni, hogy minket kihagytak az ipari beruházásokból a rendszerváltás óta, ez a térség nem fejlődött. Van egy olyan paksi atomerőműves ígéretünk, ami talán majd 24 év múlva kész lesz. Tehát az iparfejlesztésből is kimaradtunk; ez egy elöregedő körzetet eredményezett, amit elhagynak a fiatalok. Ha megszűnik az orvosi ügyelet, miért maradjanak a fiatalok? Hogy majd egyszer kijön értük az a mentő, ami amúgy is túl van terhelve? És mi lesz az ott élő idősekkel? Ezt önök is pontosan tudják. Abban a körzetben, amelyik elöregszik, ahol idős emberek vannak, a 70 fölöttieknél nagyon sok probléma van. Betegre dolgozták magukat a szocializmusban fiatalként; megviselte őket a rendszerváltás, és most nagyon komolyan betegek. És önök tőlük veszik el az orvosi ellátás lehetőségét, az életük megmentésének a lehetőségét.

Én arra kérem önöket, valakit önök közül, az egészségügyi államtitkárt, a miniszter urat, jöjjön el ebbe a körzetbe, beszéljen a polgármesterekkel, tartson egy fórumot, beszéljen az ott élőkkel, hogy tisztességgel, kulturáltan meg lehessen beszélni ennek az orvosi ügyeletnek a sorsát, hogy ezeknek az embereknek az életét ne egy olyan mentőszolgálatra bízzák, amely majd 15 perc múlva kiér, de inkább fél óra vagy egy óra múlva. Egy infarktusnál, ahogy elmondtam, egy stroke-nál, egy anafilaxiás sokknál ez az életét jelenti a betegnek. Az nem megoldás, amit önök kínálnak.

Arra kérik a körzetben élők önöket, hogy kezdeményezzünk párbeszédet, és találjunk rá megoldást, hogy ez továbbra is működjön és hogy ezek az emberek megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage