DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Érdekes volt hallgatni az ön felszólalását, és megrökönyödve hallottam, hogy olyan kérdésekben a Momentum nagyon érzékennyé vált, mint a béke kérdése, miközben a pártja háborúpárti; a biztonság kérdése  az önök pártja lebontaná a kerítést -; de olyan kérdésekben is érzékeny, mint a hazugság vagy a megszorítások kérdése, miközben az önök, a baloldal politikai vezetője, Gyurcsány Ferenc a megszorítások politikájának első számú képviselője.

Többször említette a megszorításokat. A megszorítások politikája nem ennek a kormánynak a politikája, ez a magyar balliberális kormányzásnak a jellemzője; és ez nem politikai, ez nem ideológiai, hanem ténykérdés, tisztelt képviselő úr. Mivel ténykérdés, ezért érdemes ezeket a tényeket megvizsgálni, és felidézni, hogy pontosan mit értünk vagy mit érthetünk megszorítás alatt. Megszorítás az, amikor önök az önök vezetőjének kormányzása alatt negyvenegyszer emeltek adót. Amikor adót csökkent ez a kormány, amikor a személyi jövedelemadót lefelezi, amikor a szociális hozzájárulást lefelezi, amikor a társasági adót lefelezi, az nem megszorítás, az nem a megszorítások politikája (Rétvári Bence: Így van!), amit önök műveltek válság alatt az adóemelésekkel (Varju László: És a kata megszüntetése?), az a megszorítások politikája. (Varju László: Gázáremelés meg a benzináremelés az micsoda?  Az elnök csenget.) Amikor önök elvették a 13. havi nyugdíjat, az megszorítás, képviselő úr. Amikor ez a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, az éppen ennek az ellenkezője. És, továbbmegyek, a kormány törvényben garantálja a nyugdíjak reálértékének az értékállóságát.

Az nem megszorítás, kedves képviselő úr, amikor ez a kormány az egészségügyi dolgozóknak történelmi béremelést hajt végre; az nem megszorítás, amikor jelentősen növekszik a közigazgatási dolgozók, a rendvédelmi dolgozók bére; és történelmi béremelést tervezünk az oktatásban dolgozók számára is. Az megszorítás, amikor önök az önök kormányzása alatt a 13. havi bért elvették. (Lőcsei Lajos közbeszól.)

És az szintén nem megszorítás, tisztelt képviselő úr, amikor rezsivédelmet hirdetünk, és a rezsiköltségeket alacsonyan tartjuk, Európa legalacsonyabb rezsiköltségeit biztosítjuk a magyar családok számára. (Lőcsei Lajos: 25 százalék…  Az elnök csenget.) Az megszorítás, tisztelt képviselő úr, amikor az önök politikai vezetője, Gyurcsány kormánya alatt összesen tizenötször emeltek rezsiárakat, és a villanyárakat kétszeresére, a gázárakat háromszorosára emelték. Ha valami megszorítás és a magyar családokat sarcolja, az ez, tisztelt képviselő úr.

De továbbmegyek, beszélhetünk a családtámogatás kérdéséről is. Ma három és félszer annyit költünk családtámogatásra, mint 2010-ben. Az önök vezetője, Gyurcsány Ferenc alatt megszüntették és megkurtították a családtámogatásokat, mi pedig három és félszeresére növeltük.

Hosszasan lehetne sorolni még az önök vezetője katasztrofális kormányázásának a bűnlajstromát, talán érdemes még néhány olyan kérdésre kitérni, amit felszólalásában említett. Említette a biztonság kérdését. Jó hírem van a képviselő úr számára, nagyot sikerült előrelépni ebben a kérdésben is, ugyanis a munkahelyek számának növekedésével és a családok szociális biztonságának erősítésével (Lőcsei Lajos: Nincs biztonság!) 62 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma 2010-hez képest. Azt gondolom, hogy ez egy fontos eredmény, és ezt nem érdemes elvitatni.

Vidéket említette. Örülök, hogy a vidék vonatkozásában is ilyen érzékeny a Momentum. Rengeteget léptünk előre a vidék kérdésében is. A „Magyar falu” programnak köszönhetően több mint ezermilliárd forintot fordítottunk több mint 1300 kistelepülés fejlesztésére; bevezettük a falusi CSOK-ot, ennek eredményeként a vidéki kistelepüléseken megállt a népesség fogyása. Itt szintén kiemelném, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően jelentősen csökkent a munkanélküliség olyan térségekben is, mint például Északkelet-Magyarország, ahol 2010-ben 18-19 százalékos munkanélküliség volt. Célunk, és ennek mentén hajtjuk végre az iparfejlesztési politikánkat is, hogy ezekbe a régiókba további munkahelyeket vigyünk. Ennek eredményeként a munkanélküliséget ezekben a megyékben is 7-8 százalékra csökkentettük. Ha valami segíti a vidék megtartó képességét, az az, hogy ezeken a helyeken munkahelyet, megélhetést, tehát szociális biztonságot tudunk garantálni.

Szintén szeretném visszautasítani azt a vádját, hogy a CSOK-ot megszüntetjük. Tegnap is elhangzott, hogy ha részt vett az ülésen, akkor hallhatta, a CSOK megújításáról van szó, jelentős megújításáról.

És zárásként arra kérném, hogy segítsen európai parlamenti képviselőtársait meggyőzni arról, hogy ne az uniós pénzek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) elküldésének meg befagyasztásának a halogatásáért dolgozzanak (Lőcsei Lajos: Nehéz!), hanem éppen azoknak a mihamarabbi megkapásáért. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage