HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az előttünk fekvő törvény tartalmát már itt államtitkár úr, illetve képviselőtársam is ismertette. Én inkább azzal foglalkoznék, azt szeretném kihangsúlyozni, hogy az ebben szereplő e-ingatlan-nyilvántartási rendszer mekkora változással jár majd az állampolgárok számára.

Ebben a tekintetben az előttünk fekvő törvény tartalmaz egy határidő-kitolást, amit indokoltnak tartok, mert egy ilyen bonyolult és fontos rendszer beindításának, azt gondolom, hogy mindenképpen biztonságosnak kell lennie, zökkenőmentesnek kell lennie annak érdekében, hogy az állampolgárok meg tudjanak ebben bízni, és ennek minden előnyét biztonságosan tudják is használni.

Itt párhuzamot húznék az e-ingatlan-nyilvántartási rendszer bevezetésével, ami történt a személyi jövedelemadó elektronizálásával, digitalizációjával. Ugye, a Fidesz-KDNP-nek az volt az ígérete, hogy egy söralátét méretű adóbevallást kell majd készíteni, és azt gondolom, hogy ezt a célkitűzést is túlteljesítettük akkor, amikor egy olyan e-szja-rendszert vezetett be a kormány, ahol valójában semmilyen adóbevallást már az állampolgárnak nem kell kitöltenie, hiszen azt megteszi helyette a NAV. Tehát egyszeri állampolgárként nekünk csak annyi a dolgunk, hogy fölmegyünk erre az oldalra, és jóváhagyjuk az egyébként már elkészített adóbevallást.

Tehát azt gondolom, hogy ez egy jó minta arra, hogy hogyan kell egy ilyen digitalizációs folyamatot elindítani, hogyan tud az felhasználóbarát lenni, hogyan fogja azt eredményezni, hogy gyorsabb és egyszerűbb lesz az emberek állammal kapcsolatos ügyintézése. Azt gondolom, hogy a személyi jövedelemadó mellett az egyik legfontosabb ilyen ügyintézési típus mindig a tulajdonnal kapcsolatos, tulajdonváltással kapcsolatos. Az e-ingatlan-nyilvántartási rendszer pedig ebben fog forradalmi változást hozni. Ráadásul, ahogy hallottuk itt államtitkár úrtól, ez a szakmai szervezetekkel, elsősorban a leginkább érintett ügyvédi kamarával is egyeztetve van, és ők is egyetértenek a változtatás irányával is, illetve a határidő-eltolással is.

Azt gondolom, hogy összességében ez a rendszer biztosítani fogja azt, hogy egy sokkal felhasználóbarátabb környezettel fognak találkozni az állampolgárok. Mivel sokkal gyorsabb és átláthatóbb lesz az ügyintézés, ezért az teljesen világos, hogy ez a magyar gazdaság számára egy versenyképességet erősítő tényező tud lenni. Azt se felejtsük el, hogy az új rendszer eredményeképpen nyilvánvalóan a bürokráciát is lehet csökkenteni, és ennek a rendszernek az elindításával megint egy lépést teszünk afelé, hogy az állam működése, az állam és az állampolgárok kapcsolata egyre inkább a digitalizáció területére léphet, és egyre közelebb tudunk kerülni a digitális állampolgárság céljának az eléréséhez. Ennek tükrében természetesen a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója az előttünk fekvő törvényjavaslatot támogatja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage