NAGY CSABA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország Kormánya 2010-től kiemelten kezelte a közigazgatási szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek tehermentesítésének céljait. Az elmúlt időszakban több olyan döntés született, amely hazánk, Magyarország versenyképességét növelte, amely csökkenteni hivatott a vállalkozásokra, családokra, állampolgárokra nehezedő bürokratikus terheket. A közigazgatás működésének modernizálása mindannyiunk érdekét szolgálja, hiszen növeli a partnerséget és az átláthatóságot, ezzel párhuzamosan az egyszerűsített digitalizált folyamatok hatékonyabbá teszik az állam működését, az állam költségeit is csökkentik.

Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló T/5249. számú törvényjavaslat a munka világát sújtó adminisztratív terhek csökkentését, a hatósági eljárások egyszerűsítését és gyorsítását szolgálja, mindezek mellett segítséget nyújt a családtámogatási ügyek hatékonyabb intézéséhez és a fiatalok életkezdésében is jelentős könnyítéseket tartalmaz, beleilleszkedik a polgári kormányzás 13 éve tartó munkájának folyamatába.

A munka világát érintően mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók részére is hoz érdemi változásokat a T/5249. számú törvényjavaslat. Egyszerűsítést jelent a vállalkozások számára például, hogy az önálló tűzvédelmi szabályzat készítése helyett egy általános tűzvédelmi szabályzat használatára nyílik lehetősége a vállalkozások jelentős részének. Kiszélesíti azon vállalkozók körét, amelyek az egyszerűsített éves beszámoló készítésére jogosultak. A kötelező munkavédelmi oktatás a meghatározott munkáltatók esetében egy általános munkavédelmi tematika átadásával válik végrehajthatóvá. A munkavállalók számára könnyítést jelent, hiszen a javaslat egységesíti a szükséges foglalkoztatási igazolásokat a munkaviszony megszűnésekor, a közszolgálatot érintően a büntetlen előélet ellenőrzése külön hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése nélkül is lehetséges lesz akképpen, hogy a foglalkoztatási szerv elektronikus úton megkeresi a bűnügyi nyilvántartó szervezetet.

A hatósági eljárások egyszerűsítése és a hatékonyság növelése érdekében a javaslat bevezeti az integrált hatósági eljárásokat, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben az eljáró hatóság a beruházáshoz szükséges engedélyezési eljárásokat összevontan folytassa le. Ennek eredményeképpen jelentősen felgyorsulhatnak a kiemelt beruházások, továbbá csökkennek az eljárások költségei is. A javaslat szerint a hirdetményközlés a jövőben nem hirdetőtáblán történne, hanem digitális úton, honlapon való közzététel útján.

A törvényjavaslat egyik hangsúlyos része a családtámogatási ügyek intézését segítő és a fiatalok életkezdését támogató módosítások köre. A T/5249. számú javaslat szerint az első házasok kedvezményének, a családi kedvezménynek és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot, az eddigi megszokott gyakorlattal szakítva, nem kell évente megtenni. A fiatalok életkezdésének támogatása érdekében a 2024/2025-ös tanévtől kezdve a jogosítvány megszerzése ingyenes lenne, ami a középiskolákban és a szakképző iskolákban jelentős anyagi tehermentesítést jelent.

A törvényjavaslat az előbb felsoroltakon túl több közjogi változtatásra is javaslatot tesz. A közmeghallgatás szabályainak változásával megteremtésre kerül annak lehetősége, hogy a közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül, honlapon való közzététel útján is megtartható legyen. Ez csökkentheti a közmeghallgatáson való személyes részvételi korlátokat, ezáltal több ember számára lesz lehetőség kifejezni véleményüket és részt venni a döntéshozatali folyamatokban. A javaslatban foglalt digitalizációs előrelépés értelmében a házassági szándék elektronikus úton is bejelenthető lenne, továbbá az ügyintézések könnyítése érdekében a 18. életév betöltésekor az állampolgárok ügyfélkapu-regisztrációja is automatikussá válik.

Összességében kijelenthető, hogy a törvényjavaslat több területen is csökkenti a vállalkozások, a munkavállalók és a családok adminisztratív terheit, a lényegesen csökkentett adminisztratív terhek pedig megtakarítást jelentenek a vállalkozásoknak, a családoknak és a hatóságoknak is.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy a T/5249. számú törvénymódosítási javaslatra azért van szükség, hogy jelentősen csökkenteni lehessen az állampolgárok, a vállalkozások adminisztratív terheit, így többek között a munka világát sújtó bürokratikus terhek csökkentését, a hatósági eljárások egyszerűsítését és gyorsítását szolgálja, továbbá segítséget nyújt a családtámogatási ügyek intézéséhez, a fiatalok életkezdéséhez.

Az elhangzottakra tekintettel kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a benyújtott törvényjavaslatot megvitatni szíveskedjenek és fogadják el azt. A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a javaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage