ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Ház! Meglehetősen érdeklődve és megütközve hallgattam Répássy államtitkár úr neoliberális kiáltványát a kis államról, arról, hogy hogyan kell kivonulnia az államnak a különböző viszonyok szabályozásából. De ez csak annak meglepetés, aki egy percre is elhitte azt, hogy önök kereszténydemokrata-konzervatív kormányzást visznek. Az önök kormányzásának lényege  persze a közpénzek magánpénzzé alakításán kívül  a vállalati érdekek, az oligarchák érdekeinek kiszolgálása és a munkavállalók, a magyar polgárok kiszolgáltatottá tétele. Ezt teszik, ezt csinálják, és erről szól ez a törvényjavaslat is.

Arról szól, hogy kevesebb védelem a munkásoknak, kevesebb védelem a munkavállalóknak, kevesebb védelem a polgároknak, több hatalom a kormánynak és több hatalom a nagyvállalatoknak. Erről szól ez a történet. Mert ha valahol 45-en dolgoznak, akkor már nincs az államnak dolga? Majd kiadnak egy általános szabályzatot? És ha ott tűz üt ki és emberek halnak meg, akkor ki vállalja a felelősséget? Államtitkár úr, képviselő urak? Aki azt gondolja, hogy egy munkavédelmi tematika átadása helyettesítheti a munkavédelmi oktatást, az életében nem dolgozott még olyan munkahelyen, ahol valóban vannak veszélyes munkafolyamatok.

Folytathatnám tovább. Ez a javaslat, nagyon sok másikhoz hasonlóan, arról szól, hogy önök igyekeznek kivonulni az állammal, igyekeznek kivonulni a munkavállalók védelméből, igyekeznek kivonulni az emberek védelméből. Vannak persze valódi bürokráciacsökkentő javaslatok is, de ha önök valóban például a vállalkozások terheit akarják könnyíteni, akkor töröljék el a kamarai tagdíjat és a kötelező kamarai tagságot. Na, annak tényleg örülnének a vállalkozások, ott tényleg spórolnának és tényleg felesleges dolgoktól szabadulnak meg. De nyilván nem ez a szándék, a szándék az, hogy még kiszolgáltatottabbá tegyék az embereket.

Persze van, ahol csúnyán kilóg a politikai lóláb is. Ilyen a szakszervezeti tagdíjak átutalásának kérdése. Önöknek nem tetszik, hogy a közalkalmazotti szakszervezetek nem önöknek szolgálnak, hanem a munkavállalók érdekeiért küzdenek az oktatásban vagy éppen a szociális területen, a kultúrában vagy a közhivatalokban. Ezért most megbüntetik a szakszervezeteket, megpróbálják ellehetetleníteni őket. Önöknek nem tetszik, ha közmeghallgatást tartanak, mert arra elmehetnek az állampolgárok és elmondhatják a véleményüket. Nem is nagyon mennek oda egyébként például a fideszes politikusok az ilyen típusú közmeghallgatásokra, mondjuk, az akkumulátorgyárakról.

(13.50)

De hát akkor most lehet majd online, ott majd jobban kézben lehet tartani a dolgokat. Ha finoman fogalmazok, ez akkor is a bátorság hiányáról és az emberek semmibevételéről szól. Mert nem arról van szó, félreértés ne essék, nagyon helyes, ha biztosítanak online lehetőségeket is  persze nem úgy, ahogy önök szokták, hogy beérkeznek a vélemények, aztán azokat bedobják a kukába úgy, ahogy vannak, és aztán valamit füllentenek arról, hogy mit mondott a…, nem úgy, mint a nemzeti konzultációban szokták, ahol szakmányban hamisítják az online válaszokat is , de ez nem válthatja ki a személyes közmeghallgatást, a személyes részvétel lehetőségét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszasan folytathatnám még, de azt hiszem, semmi értelme nincsen. Ez a javaslat egy aljas politikai szándékokkal megtűzdelt, egyébként meg az állam leépítéséről szóló javaslat. Mi nem ebben hiszünk, a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormánya egy erős szolgáltató államban hisz. Egy olyan államban, ami biztosítja az emberek jogait; egy olyan államban, amelyik nem elárulja, hanem védi a munkásokat, a közszféra dolgozóit, a munkavállalókat; egy olyan államban, amely fellép az emberek érdekében. Ez az, ami önöknek nem tetszik, ez az, amit önök nem tudnak elfogadni, de biztos vagyok benne, hogy Magyarországnak ez az érdeke.

A munkavállalók jogaival és helyzetével kapcsolatos további kérdésekről részletesen Varga Ferenc képviselő úr, Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormányának munkaügyi minisztere beszél majd, ő folytatja a hozzászólást. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage