NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a magas labdákat Arató Gergely képviselő úrnak. Ugye, egyszer tudott Gyurcsány Ferenc erős államot létrehozni, amikor az erőszakszervezetet a magyar emberek ellen irányította, és kardlapoztatta a magyar embereket, és szemeket lövetett ki. Ekkor próbált ő erős államot egypár napig létrehozni, hogy magyar embereket veressen, és magyar emberek ellen használja a magyar rendőrséget.

Hát, képviselő úr, milyen munkavállalói védelem volt az, amikor 12 százalékos volt a munkanélküliség az önök idejében? Amikor emberek százezreit hagyták az út szélén, megalázó segélyre ítélve, amikor az önök által végrehajtott rablóprivatizáció miatt egy csomó ember elvesztette a munkáját. Akkor Varga Ferenc miért nem szólalt föl? (Arató Gergely: Mert iskolába járt leginkább.) Akkor hogy gondolta ezeket a kérdéseket? Arató Gergely meg is szavazta ezeket a döntéseket, 181 állami cég privatizációját hajtották végre, ezek többségében nyereséges állami cégek voltak, tisztelt képviselőtársaim, és ezek után Arató Gergely, annak a korszaknak az államtitkára oligarchiáról meg privatizációról beszél. Hát, ugye, a privatizációbajnok Gyurcsány-kormány, MSZP-sekkel nagyon erősen karöltve, csorbította a munkavállalók jogait, csorbította a családok jogait, adókat emelt. Tisztelt képviselő úr, nem tudom, tudjae, hogy az önök idejében már 157 ezer forintos fizetés felett 36 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetni. (Arató Gergely: Többet is ért, mint most!) Milyen munkavállalói védelem az, amikor az átlagfizetés alatt is már 36 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni, tisztelt képviselő úr?

Ugye, ön beszélt az oligarchákról. Egy milliárdos házaspár szolgálatába szegődött ön is politikailag; ugye, egy milliárdos házaspár próbál szociáldemokrata kormányzásról beszélni, és egy milliárdos házaspár próbál egy szociáldemokrata programot hirdetni. (Arató Gergely: Csak ő nem a miniszterelnökségből lett milliárdos, mint a te főnököd. Az a különbség.) Pontosan tudjuk, hogy amikor önök kormányon vannak (Az elnök csenget.), akkor a multiknak és a bankoknak kedveznek minden alkalommal, a munkavállalók kárára. Tehát álságos, amikor ön itt a munkavállalók jogaiért aggódik, mert amikor önök kormányoznak, a bankok és a multik járnak jól, és a munkavállalók és a magyar családok járnak rosszul.

De az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, nem tudom, kinek mondok ezzel újat, hogy ezt nem fejezték be azzal, hogy a magyar emberek elküldték Gyurcsány Ferencet jó messzire a kormányrúdtól, mert ha valaki olvas sajtót, akkor pontosan láthatja, hogy a mai nap az MSZP-hez és a DK-hoz köthető körök hogyan csapolják a főváros körüli pénzeket, a főváros körüli ingatlanokat, és hogyan szedik ki zsákszámra a pénzeket a főváros különböző intézményeiből. Az MSZP-sek, tisztelt Komjáthi képviselő úr; kérem, hogy erre is térjen ki, mert ilyenkor a párttársait kellene megvédeni, Baja Ferencet és egyéb olyan figurákat, akik, pontosan tudjuk, hogy DK- és MSZP-közeli üzletemberekként, politikusokként benne vannak ezekben az üzletekben nyakig. (Arató Gergely: Te sem tudod megvédeni a törvényjavaslatot, úgy látom.)

És arra mondja… (Közbeszólások.), arra mondja Arató Gergely, tisztelt képviselőtársaim, hogy aljas politikai szándék ez a törvény, arra mondja azt, hogy ez egy kukába való törvényjavaslat, amikor az emberek élete egyszerűbb, átláthatóbb és digitálisabb lesz, ami az állam felé való ügyintézésüket illeti. Én mindig nagy híve voltam a bürokráciacsökkentésnek, szerintem túl sok bürokrácia volt korábban is, még most is látok olyan területeket, ahol a bürokráciát lehet csökkenteni, ahol az állami adminisztrációt lehet csökkenteni. Szerintem számos alkalommal az elmúlt évek során is tárgyaltunk itt olyan törvényjavaslatokat, ami a bürokráciacsökkentésről szólt, szerintem ezek mindig helyesek, ha jönnek ide a parlament elé. Én arra kérem a kormányzatot, hogy ne álljunk meg ezeknél a törvénycsomagoknál, ahol tudjuk az állampolgárok életét egyszerűsíteni, azt minden alkalommal vizsgáljuk meg, nézzük meg, és ahol ez lehetséges, az adatbiztonság elvét tiszteletben tartva, a digitalizáció lehetőségeit kihasználva, ott minden alkalommal tegyük is meg, lépjük is meg ezeket a lehetőségeket, hiszen fontos, hogy a bürokráciacsökkentés a fókuszban legyen, amikor a közigazgatásról beszélünk.

Számos ügytípus egyszerűsödött az elmúlt időszakban, számos dolgot már az állammal kapcsolatban, az állammal való kapcsolattartásban el lehet intézni online; a kormányablakrendszer jól működik  időpontfoglalás, minimális várakozási idő. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy vannak sikereink és eredményeink az elmúlt évtizedben a bürokráciacsökkentés területén, tőlem nem fogják azt hallani, hogy a végére értünk, és ne lenne több teendőnk, de az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy majd végigmegyek tételesen, hogy ebben a törvényjavaslatban milyen előnyök vannak az állampolgárok számára. És legyen világos mindenki számára, hogy ezeket az előnyöket Arató Gergely a kukába valónak minősítette, ezt a törvényt aljas politikai szándékú törvénynek nevezte, azokat az intézkedéseket, amikor majd eggyel kevesebbszer kell sorba állni, eggyel kevesebbszer kell személyesen megjelenni, eggyel több dolgot lehet online elintézni, kettővel több ügynek lesz illetékmentessége, és így tovább. Az egyszerűsítés szerintem mindig jó.

Ezért volt fontos célkitűzésünk az ügyfélközpontú szolgáltató állam és a hatékony korszerű közigazgatás kiépítése, ezért dolgoztunk ezen az elmúlt években is, mert ez megkönnyíti a magyar emberek és a magyar vállalkozások mindennapjait. Az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkentése legalább olyan fontos, mint az adóterhek csökkentése. Minden ez irányba tett lépés egyébként nemcsak az állampolgároknak és a vállalkozásoknak jó, hanem javítja hazánk versenyképességét.

Ez a mostani javaslatcsomag  ugye, első pont; kezdjük, hogy mit hív aljasnak Arató Gergely -: a családtámogatási ügyek intézését segítő és a fiatalok életkezdését támogató módosítások vannak benne. A javaslat szerint, amelyről most tárgyalunk, az első házasok kedvezményének, a családi kedvezménynek vagy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot a jövőben nem kell évente megtenni. Arató Gergely szerint ez aljas, hogy nem kell minden évben nyilatkozni. Legyen világos, ezek az ő szavai, aljasnak nevezte ezt a törvényt. (Arató Gergely: …értem, hogy nem értesz egy egyszerű magyar mondatot, de semmi ilyet nem mondtam.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage