NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. A DK-frakciónál dolgozó gyermekes szülőknek üzenem, hogy Arató Gergely szerint aljas az a törvény, ami szerint majd nekik nem kell minden évben januárban nyilatkozatot tenni a családi adókedvezmény érvényesítéséhez. A DK-t támogató idős emberek unokáinak üzenem, hogy amikor a jogosítványt mostantól megszerezhetik ingyen a középiskola vagy a szakiskola keretein belül, akkor az ingyenjogosítvány megszerzése a DK szerint aljas. Legyen világos, hogy ők így képzelik el a, nem tudom, milyen szociáldemokrata Gyurcsány-kormányzást, a szociáldemokrata Gyurcsány-kormányzást úgy képzelik el, hogy ne lehessen ingyenjogosítvány, ne lehessen egyszerűbb ügyintézés, ne lehessen családtámogatás-igénylés, mert ő ezt aljasnak nevezi.

Szerintem kiemelkedőn pozitív változás, hogy a házassági szándék elektronikus úton is bejelenthető lenne. A mostani törvényjavaslat ezt javasolja, szerintem támogatni érdemes ezt a javaslatot  a DK szerint ez aljas. Tudjuk azt, hogy mára több mint 4 millióan rendelkeznek ügyfélkapu-hozzáféréssel, és ha egy fiatal eléri a 18. életévét és jogilag felnőtté válik, akkor az állam automatikusan adni fog neki egy ügyfélkapus regisztrációt, nem kell ezért kormányablakba bemennie, nem kell ezért időpontot foglalnia, nem kell ezért külön rászánnia egy fél délutánt erre. Hogy ez online, egy darab e-maillel elintézhető, a DK szerint aljas. (Arató Gergely: Nem!) Legyen világos! Mi a fiatalokon segíteni szeretnénk, rögtön meglesz az ügyfélkapus rendszerük, ezáltal, ha dolgoznak, akkor az szja-kedvezményük is meglesz, hiszen a 25 év alattiak szja-mentesek  a DK szintén nem támogatta a 25 év alattiak szja-mentességét , de így az elektronikus adóbevallással pedig egyszerűbb lesz ezeknek a fiataloknak is az élete.

(14.00)

2500 ügy intézésére van lehetőség most időpontfoglalással, sorban állás nélkül, rövid határidővel; 2500 ügyet lehet elintézni a kormányablakokban. Ezenkívül érdemes megemlíteni azt, hogy 2021-től mintegy másfél millió ügy vált illetékmentessé, másfél millió ügytípusnál nem kell megfizetni az állam felé az illetéket, ingyenessé vált tehát.

(A jegyzői székben Z. Kárpát Dánielt Berki Sándor váltja fel.)

Ingyenes többek között az első jogosítvány kiadása, az erkölcsi bizonyítvány évente négy alkalommal, a személyi igazolvány, lakcímkártya, vállalkozói igazolvány, diákigazolvány, anyakönyvi kivonat, elsőfokú közigazgatási eljárások, valamint megszűnt a közigazgatási hatósági eljárási illeték is.

A törvényjavaslat a vállalkozásokkal kapcsolatban is, a munka világában is számos érdemi egyszerűsítést fogalmaz meg. A javaslat szerint meghatározott esetekben önálló tűzvédelmi szabályzat készítése helyett lehetősége lesz a vállalkozások többségének  többségének, nem mindegyiknek, Arató képviselő úr  egy általános tűzvédelmi szabályzat használatára.

Az egyszerűsített éves beszámoló készítésére jogosult vállalkozók körét is kiszélesíti. Azok a vállalkozók, akik mostantól sokkal egyszerűbben meg tudják csinálni az éves beszámolójukat, szerintük, a DK szerint aljas húzás, hogy mi egyszerűsítjük a vállalkozások éves beszámolóját.

A munkavállalókat érintően a javaslat egységesíti a foglalkoztatási igazolásokat a munkaviszony megszűnésekor, emellett a közszolgálatot érintően a büntetlen előélet ellenőrzése külön hatósági bizonyítvány igénylése nélkül is lehetséges lesz.

Ezek a módosítások széles körben jelentős, utazással, parkolással, sorban állással, várakozással és ügyintézéssel töltött idő megspórolását jelentik. A DK szerint aljas, hogy egy csomó állampolgár megspórol utazásban, parkolásban, sorban állásban, várakozásban egy csomó időt.

Szerintem a javaslat célja  és a kormánynak köszönöm ezt a javaslatot  egy bürokráciacsökkentési javaslat, állampolgárok és vállalkozások költségeinek csökkentésére irányul, ezért mi, a DK-val ellentétben, támogatni fogjuk ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage