JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. Amikor megláttam ennek a törvényjavaslatnak a kapcsán, hogy a végrehajtásokat érinteni fogja, naivan azt hittem, hogy valami előrelépés fog történni ebben a rendszerben. Ehelyett viszont az történt, hogy az árverések kapcsán az offline hirdetmények eltörlésére kerül lényegében sor azzal az indoklással, hogy online mindenki számára hozzáférhető ez a rendszer. Csak egyrészt az a probléma, hogy pont a végrehajtások kapcsán vannak olyan társadalmi rétegek, amelyeknek mondjuk a digitális hozzáférésük alacsonyabb szintű, és általában ők azok, akik a végrehajtási eljárásokban érintettek. Másrészt pedig, ha már előre akarnánk lépni, akkor lenne lehetőség egy csomó fronton megtenni azt, hogy mondjuk, a digitalizáció felé haladva olyan javaslatokat tegyünk, amelyek segítenek ebben a rendszerben az adósoknak, és segítenek azoknak is, akik az adósságot akarják visszakapni.

Például ilyen lenne az, ha átlátható és nyilvános lenne az, hogy milyen tartozásuk és milyen végrehajtásuk van egyes embereknek, a közjegyzőknél és a végrehajtóknál lévő adatok lekérhetőek lennének az állampolgárok számára. Ez egyébként egy egyszerű informatikai fejlesztés, és egyszerű törvénymódosítás lenne. Szerintem ez sokkal nagyobbat segítene a magyar állampolgároknak, mint az, hogy kevésbé hozzáférhetőek legyenek ezek az árverések.

Ugyanakkor pont azoknak az embereknek, akik egyébként kizáródnak ebből az árverési rendszerből, sokkal jobb lenne az, ha munkabérlevonásban nem 50 százalékot tenne lehetővé a jelenleg is hatályos törvénytervezet. Látom, hogy Ferencz Orsolya képviselőtársam előrejött, gondolom, ő is találkozik Józsefvárosban azokkal az emberekkel, akik alig tudnak megélni, mert a fizetésük 50 százalékát elviszi a végrehajtó, vagy azokkal, akik egyébként feketén dolgoznak, mert nem tudnak kijönni a fizetésükből, és inkább azt választják (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy egy lényegében törvénytelen foglalkoztatásba mennek bele, mert úgy ki tudják fizetni a hó végén a lakbért, és ki tudják fizetni a hó végén egyébként az élelmiszerüket. (Az elnök ismét csenget.)

De lehetne egyébként… (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage