DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Természetesen nem fogom kibeszélni a 15 perces időkeretet, csak néhány dologgal egészíteném ki a vezérszónoki felszólalásomat.

Az egyik rögtön az  bár tudom, hogy ez inkább a jogalkalmazás, mintsem a jogalkotás tárgykörébe tartozik , hogy ha igazán segíteni akarnak a magyar munkavállalóknak és legfőképpen a magyar kisvállalkozóknak, akkor azt úgy tehetik meg, hogy a különböző hatósági, főleg adóhatósági ellenőrzéseket  nem tudom ezt most pontosabban ezen vita keretei között megfogalmazni  a feltétlenül szükséges mértékre csökkentik és szorítják; de idetartozhat több más egyéb hatósági ellenőrzés is. Hiszen még ha a részben egyszerűsített szabályok mellett folyamatos ellenőrzésekkel töltik a vállalkozók az idejüket, ahelyett, hogy megfelelő fizetések, munkakörülmények biztosítása mellett a haszon megtermelésével, a vállalkozás valódi feladataival foglalkozzanak, akkor nagyon komoly energiák és idők vesznek kárba. Arról nem beszélve, hogy Magyarországon van egy olyan kialakult rossz szokás, hogy ha egy ellenőr kimegy  főleg egy adóellenőr  egy adott vállalkozáshoz, akkor szinte kötelező hibát találnia, és legalább néhány tízezer forintra megbüntetni az adott vállalkozót, és akkor még az egyéb más hatóságokról, szervezetekről, bizonyos esetekben, mondjuk, a letéti pénz elhelyezésének kötelezettségéről nem is beszéltünk. Ez lenne az egyik.

A másik: sokszor emlegetett tárgykör volt a B kategóriás jogosítvány megszerzése. Na most az, hogy körülbelül 400 ezer forint megfizetése alól gyakorlatilag teljesen mentesítik akár a fiatalokat, akár egy szélesebb ügyfélkört, túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Én az államtitkár úrtól egy egyértelmű választ várnék arra  és gyanús is, tehát ami ennyire szépnek tűnik, az rendkívül gyanús és nehezen hihető , hogy ez a gyakorlatban pontosan hogy fog kinézni: egy pár tízezer forintos vagy néhány ezer forintos adminisztrációs jellegű költségelem alól mentesítik az érintetti kört, vagy teljes egészében? Az utóbbit nagyon nehezen tartom elképzelhetőnek és kivitelezhetőnek, egyrészt a jelenlegi gazdasági helyzet miatt, másrészt pedig ennek a gyakorlati, operatív lebonyolítása miatt. De mivel ezt nyilván így fogják önök előadni a kommunikációban, hogy ingyenessé teszik a B kategóriás jogosítvány megszerzését  ami, biztos vagyok benne, hogy így, ebben a formában nem igaz , akkor válaszoljon arra az államtitkár úr, hogy pontosan mit értenek ezen, a szerintem jó esetben is csak kisebb, részben fennálló mentesség kapcsán mit terveznek.

Amit pedig a közmeghallgatások összefüggésében látunk, valószínűleg önöknek nagyon rosszak a tapasztalatai, főleg a tavalyi év végén és az idei év első negyedévében élhettek át az önök főispánjai, polgármesterei, különböző hivatalvezetői nagyon kínos közmeghallgatásokat azokon a településeken, ahol a kínai hitelek feltételeként vagy teljes gazdaságpolitikai téveszmékben tobzódva akkumulátorgyárakat kívánnak építeni. Meglehetősen parázs, sokszor forró volt a hangulat ezeken a közmeghallgatásokon, adott esetben mindenfajta külső politikai rádolgozás nélkül, egyfajta organikus vagy természetes reakció eredményeként a lakosság részéről. Na most, hogyha ezeket a közmeghallgatásokat nem legalább az eddigi, amúgy sem túl szigorú szabályok szerint szervezik, akkor ezekről a közmeghallgatásokról egy átlag földi halandó, mondjuk, egy Debrecen nagyságú városban sem fog tudomást szerezni, következésképp a közmeghallgatás helyén és időpontjában nem tud megjelenni, nem tud tiltakozni, nem tudja kifejteni a véleményét.

Szó sincs arról, hogy akár a nemzetiségi önkormányzatoknak bárki rosszat akarna vagy kárt akarna okozni, vagy azt szeretné akár a Mi Hazánk  nyilván nincs ilyen szándékunk , hogy forrásoktól essenek el bizonyos határidők elmulasztása miatt. Ezeket a jogos igényeket lehet megfelelően kezelni egy rendkívül egyszerű megfogalmazással. Ez nem azt jelenti, hogy teljes egészében a közmeghallgatás jogintézményét még jobban ki kell üresíteni.

Tehát önök gyakorlatilag most már, azt láthatjuk, hogy a parlamentarizmus intézményrendszerét is teljesen kiüresítik, rendkívül ritkán vannak vagy lesznek parlamenti ülések. Az őszi ülésterv kapcsán is azt látjuk, hogy a feltétlenül szükséges mértéket meg tudják találni akkor, amikor az önök komfortérzetéről van szó vagy a komfortzónában való tobzódásáról van szó, most ugyanezt keresik a közmeghallgatásokkal összefüggésben.

Az finoman szólva is az erősen megtépázott, úgynevezett magyar demokrácia szégyene, hogy  ha már az akkumulátorgyáraknál járunk  sehol nem hagyják a saját embereik által meghozott döntésekkel szemben a helyi népszavazás, a helyi ügydöntő népszavazás nemhogy megtartását, még az aláírásgyűjtések elindítását sem. Bezzeg, ha önökkel csinálná ezt egy más színű kormány, amikor önök ellenzékben vannak vagy amikor önök ellenzékben voltak, akkor aztán teljesen másként gondolkodnának ugyanerről a kérdésről. De most úgy látszik, hogy nemhogy a népszavazás intézményét lehetetlenítik el, hanem a közmeghallgatásokat is igyekeznek az ötvenedrangú kérdések közé sorolni.

Úgyhogy majd ezekre a felvetésekre, a vállalkozók hatósági ellenőrzésével, a közmeghallgatások szabályozásával és a B kategóriás jogosítvány állítólagos teljesen ingyenessé tételével kapcsolatban is várnék egyértelmű válaszokat, hogy aztán nehogy itt komoly félreértések alakuljanak ki akár az ellenzéki képviselőkben, akár a választópolgárokban. Várom az államtitkár úr érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Szabadi István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage