NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánk nemzeti érdeke, hogy a világ minél több térségével hasznos partneri kapcsolatot alakítson ki és tartson fönn. A magyar külpolitika célja ezáltal, hogy a nagyhatalmakon és szövetségeseinken kívüli országokkal is alakítsunk ki kölcsönösen előnyös gazdasági, kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat.

A több mint ezer szigetből álló Maldív Köztársaság fővárosa több mint 7 ezer kilométerre található Budapesttől az Indiai-óceán közepén. A félmillió lakosú szigetország nem tartozik hagyományosan a magyar diplomácia érdeklődésének központjába, ugyanakkor ideje, hogy Magyarország szorosabbra fűzze politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatait a Maldív-szigetekkel is.

A diplomaták és köztisztviselők részére biztosított vízummentesség alapvető feltétele a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésének, ezért hazánk számára mindenképpen előnyös. A magyar kormány továbbá támogatja a vízummentességi egyezmény megkötését az Európai Unió és a Maldív-szigetek között, illetve a halászati export teljes körű vámmentességének megadását. Magyarország minden évben 25 Maldív-szigeteki fiatalnak biztosít ösztöndíjas tanulmányi lehetőséget hazánkban.

A Maldív-szigetek mindezek mellett egy népszerű turisztikai célpont is a magyar utazók körében, így kifejezetten hasznos és előnyös a két ország közötti vízummentességről szóló megállapodás kihirdetése. Éppen ezért a KDNP-frakció is támogatni fogja a törvényjavaslat kihirdetését. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage