NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés előtt lévő mostani törvényjavaslat Magyarország és Türkmenisztán között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás kihirdetését tartalmazza. Nem ez az első kétoldalú beruházásvédelmi megállapodás, ami itt jár az Országgyűlés előtt. Ezek mindig fontos törvényjavaslatok, ezek mindig fontos megállapodások, amelyek a két ország gazdasági kapcsolatait hivatottak erősíteni.

A közép-ázsiai régió és benne Türkmenisztán hatalmas gazdasági potenciált jelent, melyet nekünk, magyaroknak is érdemes kihasználnunk a kétoldalú kapcsolataink során. Türkmenisztánban van a világ egyik legnagyobb gáztartaléka, melynek szerepe az orosz-ukrán háború után megváltozott energiapolitikai helyzetben rendkívül felértékelődött.

Türkmenisztán így immár kiemelt fontosságú gázexportőrré válhat Magyarország energiabiztonsága szempontjából. A két ország között létrejött beruházásvédelmi megállapodás jogi kereteket teremt az egymás területén megvalósuló beruházások tekintetében. Meghatározza a beruházás fogalmát; megfogalmazza a kedvező beruházási feltételek megteremtésének szükségességét. Rendelkezik továbbá a szerződő felek, valamint a beruházó és az állam között keletkezett viták rendezésének módjáról.

A magyar-türkmén kapcsolatok fejlődését az is jól mutatja, hogy a két ország hamarosan nagykövetséget nyit egymás területén. Magyarország támogatja továbbá a türkméneket abban, hogy az Európai Unió léptesse hatályba a 25 évvel ezelőtt aláírt partnerségi és együttműködési megállapodást Türkmenisztánnal.

Hazánk számára még rengeteg kiaknázásra váró lehetőség van Türkmenisztánnal az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízügyek, az oktatás és a kultúra területén is. A KDNP-frakció részéről támogatjuk tehát a két ország között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás kihirdetését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage