RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Európában Magyarország tudja a leghatékonyabban megmutatni minden országnak, hogy hogyan kell a külső határokat megvédeni, hogyan kell a törvényeket betartatni. Ebben a kérdésben mindenkinek el kell döntenie, hogy kinek az oldalára áll, a törvények oldalára vagy az embercsempészek oldalára. Akik megvédik a külső határokat, azok a törvények oldalára állnak, akik pedig nyitottá teszik Európa határait és kivételt kivételre akarnak halmozni, kvóták szerinti szétosztási rendszert akarnak bevezetni, azok bizony az embercsempészek oldalára állnak, mert ők azt mondják, hogy ahány embert az embercsempészek Európa határához hoznak, annyi embernél folytatják le az eljárásokat, és annyi embert engednek be Európába. Szerintünk ez elfogadhatatlan. Minden országnak, amelyik valamit ad magára, saját döntése van arról, hogy kikkel akar együtt élni, milyen számban, milyen gyorsan akarja ezeket a folyamatokat vinni, vagy milyen lassan akarja ezeket a folyamatokat vinni, és hogyan képzeli el az országa jövőjét. Nem szervezheti ki az Európai Unió az európai népességet az európai, balkáni, észak-afrikai és közel-keleti szervezett alvilág számára, hogy akiket ők behoznak, azok itt lesznek, akiket meg nem hoznak, azok nem lesznek itt.

Nem az alvilági vezetőknek kell erről dönteni egy rendkívül jól fizető üzlet keretében, hiszen ha megnézik, hogy mennyit kérnek, a legfoglalt különböző bűnjelekből ezt tudjuk: Görögország-Szerbia viszonylatban 1,1 millió forintot, Törökország-Szerbia viszonylatban 2,2 millió forintot, a teljes útért pedig Törökországtól Németországig 5,2 millió forintot. Egy repülőjegy körülbelül 150-200 ezer forint. Ennyibe kerülne, ha valaki törvényesen akarna bejutni az Európai Unióba. Aki törvénytelenül jön be az Európai Unióba, ennek a többtízszeresét fizeti ki, mert szándékosan illegálisan akar jönni. Ha valaki papírokkal, legálisan jönne, ennek a költségnek a huszadából megúszná az Európába jövetelét. De ők szándékosan feketén, törvénytelenül akarnak Európába érkezni.

(13.30)

Ugyanakkor fel szeretném hívni a figyelmet arra, tisztelt frakcióvezető úr, hogy nem tudom, hogy gondatlanságból vagy a szakértők hozzá nem értéséből, de ön az eddigi egyik legveszélyesebb migrációpárti javaslatot fogalmazta meg napirend előtti felszólalásában, amikor azt mondta, hogy akik a magyar határra érkeznek, azokat zárt táborba kell helyezni, és le kell folytatni velük kapcsolatban az eljárást. Mit jelent ez brüsszeli nyelven? Azt jelenti, hogy regisztráljuk a határra érkező illegális migránsokat. Mit jelent ez a dublini rendszerben? Hogy az az ország, amelyik regisztrál, az vállalja a dublini felelősséget azért az emberért. Magyarul: Svédország, Belgium, Spanyolország, bármelyik ország, ha egy olyan illegális migránst igazoltat, akit az ön által javasolt zárt táborokban először regisztrálnak, százezerszámra küldhetné vissza Magyarországra az illegális migránsokat.

A déli határkerítés körülbelül egymillió embernek az illegális belépésétől óvta meg Európát és Magyarországot 2015 óta (Közbeszólások a Mi Hazánk-frakció soraiból: Nem igaz! Elkerülnének minket!  Az elnök csenget.), az idei évben is…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage