TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem először szólal fel nyugdíjaskérdésben itt a parlamentben, de meggyőződésem, hogy az ön felkészültsége hiányos ebben a kérdésben. Javaslom, hogy a jövőben más témákat is válasszon, amikben jobban föl tud készülni.

Hogy én ezt miért mondom? Azért mondom, mert ön nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy amit a Fidesz-kormány 2010-ben mondott a nyugdíjasoknak, és lényegében szövetséget kötött velük, annak a lényege az, hogy meg fogjuk őrizni minden helyzetben a nyugdíjak vásárlóértékét. Lehet, hogy ez önnek nem tetszik vagy nem hiszi el  ezt a Fidesz-kormány eddig minden évben megtette, sőt amikor lehetőség volt rá, akkor prémiumot fizetett pluszban a nyugdíjasoknak, rezsiutalványt juttatott a nyugdíjasoknak. De egy biztos, hogy minden évben legalább elérte az infláció mértékét a nyugdíjak emelése. Ez különösen igaz 2022-től, amikor a Fidesz-KDNP-kormány visszaadta az önök által elvett emlékezetes 13. havi nyugdíjat teljes egészében. Ez így volt 2023-ban, így volt 2022-ben, és így lesz a jövő évben is.

És hogy miért mondom azt, hogy a Fidesz-kormány minden évben legalább az infláció mértékével, több évben egyébként sokkal több, magasabb nyugdíjat is adott, ezért összességében a kormányzása alatt a nyugdíjak vásárlóértéke növekedett, ellenben a baloldali kormányok kormányzása idejével.

Azért mondom ezt, hogy minden évben legalább az infláció mértékét eléri a nyugdíjemelés mértéke: hoztam önnek egy táblázatot, amit javaslom, hogy tekintsen meg és tanulmányozza. (Dr. Gurmai Zita felé mutatja.) Tehát: a nyugdíjasok 15 százalék nyugdíjemelést kaptak januárban, az 1,15. Most kapnak novemberben visszamenőleg januárig 3,1 százalékot. Ha ezt a kettőt összeszorozzuk, akkor kijön, hogy 18,5 százalék fölötti az ez évi nyugdíjemelés mértéke; a különbség, ha kivonjuk a kettőt, az több mint 3,5 százalék. Ön 4 százalékot emleget, de a kormány várakozása és az MNB várakozása is év végére 18,5-18,6 százalékot mond, és a törvény azt mondja ki, hogy a kormánynak szeptember végén kell a várható infláció mértékét figyelembe venni, és novemberben, ha szükséges, úgy kell kiegészíteni a nyugdíjakat.

Tehát ez az emelés meg fog történni novemberben, ennek a mértéke mintegy 190-200 milliárd forint közötti összeget fog kitenni. Ebben az évben ez így meg fog történni.

A jövő évben pedig  várhatóan az infláció év végére egy számjegyű lesz  6 százalékos inflációval számol a kormányzat, és a nyugdíjemelés mértéke is január 1-jén a már 18,5 százalékkal megemelt nyugdíjakra további 6 százalékot fog majd jelenteni.

Én azt gondolom, a Fidesz-KDNP-kormánynak nincs szégyenkeznivalója. Egyrészt tartotta a szavát, másrészt megvédte a nyugdíjasokat a bajban is, a nagy gazdasági bajban, a háborúban, a szankciók által okozott gazdasági nehézségekben, a szankciós infláció által okozott károkban is megvédte a nyugdíjasokat egyrészt a nyugdíjemeléssel, de több más intézkedéssel is.

Megnyugtatom képviselő asszonyt, ha önök így kormányoztak volna, akkor a nyugdíjasok biztosan nem fordultak volna el önöktől, mint ahogy most azt megtették. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage