DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Még mielőtt reagálnék, szeretnék a korábbi felszólalásokra is reagálni. Gurmai Zita úgy fogalmazott, hogy van egy Nobel-díjasunk, Claudia Goldin, akinek szeretettel gratulál. Nekünk is van új Nobel-díjasunk, igazából kettő: Karikó Katalin és Krausz Ferenc. Szívből gratulálunk! (Taps a kormánypártok soraiban.) Nekik világraszóló elismerés, nekünk, magyaroknak hatalmas büszkeség.

Engedje meg, képviselő úr, hogy egy kicsit tágabban közelítsem meg azt a kérdést, amelyet felhozott, milyen kihívásokkal is állunk szemben. Egy rendkívüli és rendkívüli nehézségekkel terhelt időszakban vagyunk, és még nem látni, hogy hol a vége. A járvány után orosz-ukrán háború, az elmúlt napokban pedig Izraelben lobbant fel az erőszak. Sok minden hiányzik ezekben a hónapokban, de az biztosan nem, hogy még a Közel-Kelet is lángba boruljon, még egy helye a világnak, ahol mielőbbi békére kell törekedni.

Ami a hozzánk közelebbi háborút illeti, ennek a gazdasági terheit a hadviselőkön túl leginkább Európa viseli, és senki, de senki nem tudja kivonni magát a következmények alól. Ilyen körülmények között kell Magyarországot gyarapodó, növekedő pályán tartani, és a gyarapodás minden egyes darabjáért keservesen meg kell küzdenünk, semmilyen eredményt nem fognak ingyen adni. Érdemes számba vennünk, hogy melyek azok a tényezők, amelyek nehezítik ezt a munkát.

Először is, az energiaárak tartósan magasan maradnak. Csökkentek a csúcsárakhoz képest, de a háború előtti időszakhoz képest magasabb szinten álltak be. Ez pedig tartós versenyképességi hátrányt okoz az európai gazdaságnak, és főleg azoknak az országoknak, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak az importnak, és azon belül nincs is sok alternatív beszerzései lehetőségük. Mindeközben az uniós kassza szép lassan kiürült. Euró-tízmilliárdokat költöttek Ukrajnára, azon belül is fegyverküldésre, és most további tízmilliárdokat kérnek. A helyzet abszurditását mutatja, hogy úgy kérnek többletforrásokat, hogy mi még az eddigi pénzeinket sem kaptuk meg. Klasszikust idézve kérdezhetjük: „És ezt így hogy?”

Egy másfajta nehezítő körülmény a nyugati sajtóban is nagy figyelmet kapott. Arról van szó, hogy meghatározó erejű cégek jóval nagyobb mértékben emelik az áraikat, mint az indokolt lenne. A cikkekben ezt gyakran greedflationnek nevezik, mi nevezzük inkább nyerészkedésnek. Bárhogy is legyen, különadókkal és hatósági ellenőrzésekkel kell fellépni a jelenség ellen. Csak halkan jegyzem meg, hogy folyamatos és nagy a nyomás rajtunk, hogy a különadókat vezessük ki.

A mezőgazdaságban is szép számban vannak kihívások. Az európai, illetve a kelet-európai gazdák komoly nehézségekkel néztek szembe és néznek szembe. Az elvileg Afrikába szánt ukrán gabona Kelet-Európában ragadt, ennek jelentős része itt ragadt, és kiszolgáltatott helyzetbe hozta a kelet-európai gazdákat. Ráadásul közben elindult a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó uniós szabály fellazítása is. Ez is olyan jelenség, amelyre kellő erővel kell reagálnunk, ha kell, megerősített kelet-európai együttműködéssel.

És ha mindez nem lenne elég, akkor Európa déli kapui tárva-nyitva vannak. Volt olyan nap, hogy Lampedusában egyetlen nap alatt 5 ezer bevándorló érkezett, olyan nagyságrendben érkeznek, ami már most megterheli az ellátórendszereket, a közbiztonsági következményekről nem is beszélve. Na, őket akarják elosztani azzal a kvótarendszerrel, amelyet elfogadtak pár hete, ráadásul egy múlt heti döntés alapján az Európai Bizottság felül is írhatná a kvótákat, azaz létszámkorlát nélkül mehetnének a jövőben a betelepítések. Szó sem lehet róla!

Ebből a pár példából is látszik, hogy sokfrontos küzdelemben kell helytállnunk, távol kell tartani a háborút, küzdeni kell az infláció ellen, ki kell iktatni az inflációt fűtő tényezőket, kezünkben kell tartani a legfontosabb döntések jogát, és mindeközben minden erővel védenünk kell a határainkat. Ez lesz a dolgunk, ez nem is kevés, de készen állunk rá, akkor is, ha az ellenzéki pártoktól ehhez semmilyen, de semmilyen segítséget nem kapunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage