SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Sokan örömtüzeket gyújtottak a népszámlálás eredményét követően. Én szeretek a tényekről beszélni, amelyekről ön is sok mindent elmondott, amelyek kapcsán sok mindenről beszámolt. A tények a számokban és a felmérésekben keresendők.

Való igaz, hogy 333 ezerrel kevesebben vagyunk 2011 óta, de hozzá kell tenni, hogy amennyiben a családpolitikai fordulat nem következett volna be, 154 ezer gyermekkel (Zaj az ellenzéki padsorokban.  Kálmán Olga: Ja, hogy bekövetkezett!) még kevesebb született volna, tehát még ennyivel kevesebben lennénk most, 2023-ban.

Valóban csökkent egyébként  nem említette, de kitérek erre  az egyházakhoz kötődők száma is 22,7 százalékkal, de csökkent a nem vallásosok száma is 14,2 százalékkal. Megdöbbentő az a szám is, hogy ezen belül azoknak a száma, akik magukat kimondottan ateistának vallják, 147 ezerről 40 ezerre csökkent, azaz 73 százalékos a csökkenés (Tordai Bence: Nem válaszolt a kérdésre!), és csökkent a nagyobb nemzetiségeknek a száma is, így például kiemelten a cigányság száma. Megdöbbentő a csökkenés száma: 109 ezer fővel csökkentek, 35 százalékkal. (Novák Előd: Ezt ki hiszi el?) A német nemzetiség is sajnos 33 ezerrel csökkent, 26 százalékkal, de a nagyobb nemzetiségek száma is, a horvátoké, a szlovákoké és a románoké is nagy arányban csökkent.

Hogyan lehetséges ilyen arányú csökkenés? Majd önöknek is fogok válaszolni, kicsit maradjon csendben, ha kérhetem, mert hátha a tények segítik a gondolkodását! Milyen változások voltak az elmúlt időszakban a felmérésekben 2011-hez képest most, 2022-ben? 2011-ben a felmérés anonim volt. Most az EU-ban mindenhol névhez kötött, összeköthető az, amit elmond magáról az ember, és a neve, még akkor is, ha ezt külön kezelik; akkor is tudja mindenki, hogy bármikor ezeket az adatokat, ha valaki rossz szándékkal akar belepiszkálni a dolgokba, igenis előveheti. (Szabó Szabolcs: Megsemmisítették…! Nem kellene ilyet mondani!)

A másik, ami mindenképpen fontos, hogy pont azokon a területeken, mint az egyházak, a nemzetiségek és  hozzáteszem  az egészségügyi állapot, nem volt kötelező, nem volt kötelező a válasz, nagyon sokan és sokkal többen, úgy néz ki, hogy nem döntöttek a válaszról, vagyis továbbmentek a válasznál, főleg, akik az elektronikus kitöltést választották. Éppen ezért ez is torzítja az adatokat. Az online adatkezelésekkel szemben pedig az a helyzet, hogy nem Magyarországon, hanem szerte a világban mindenhol az elmúlt évek, az elmúlt évtized történései miatt ellenérzés van az emberekben. Gondoljunk csak bele a WikiLeaks botrányába, hogy milyen adatok kerültek ki és milyen környezetből! Az ember azt gondolná, hogy a legvédettebb környezetből nem tud kikerülni olyan adat, mint ami kikerült. Így a bizalmatlanság is óriási, sok hír történik ezekben, és sok olyan negatív jön ki az emberek gondolkodásában, aminek következtében nem válaszolnak.

Tény a félelem is. Ezt mindenképpen ki kell emelni, ön is kiemelte, hiszen egyszer van a háborús félelem, másrészt pedig a vallásos emberek vallásüldözéssel kapcsolatos félelme. Szintén történelmi tapasztalat akár a zsidóság, akár a kereszténység, akár a magyarországi németek, de a többi nemzetiség tekintetében is, hogy ha olyan idők jönnek, akkor az adatokkal adott esetben gonosz emberek, más politikai érdekeltségek visszaélhetnek, és nyilván ettől sokan félnek. Mint ahogy ezt a félelmet sajnos megerősítette egy mai nyilatkozat. Tudom, hogy ez nem befolyásolta az előző időszak döntéseit, de ilyen nyilatkozatok elhangzottak, miszerint a Hamász vezetője a következőt mondta: Izrael csak az első, nem lesznek zsidók és keresztény árulók, mindenkit ki fognak irtani. Ha valaki ilyet nyilatkozik akár a múltban is, ez igenis kihat az emberek döntésére, mint ahogy egyébként a magyarországi politikusok döntése is kihat, amikor a Jobbik elnöke a zsidók listázását akarta, amikor Gyurcsány Ferenc a keresztényeket üldözte és őket támadta, majd pedig a momentumos képviselő a cigány önkormányzatok felosztását és besózását akarja. (Zaj az ellenzéki padsorokban.)

Tehát összefoglalva: a támogatásunk továbbra is meglesz, függetlenül attól, hogy milyen eredményeket mutattak most a számok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage