DR. DÁVID FERENC (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mára beigazolódott, amit az árnyékkormány hónapokkal ezelőtt elmondott önöknek, hogy az önök által folytatott megszorító politika tévút, mert minden megszorítás csak újabb gazdasági bajokhoz, azok pedig újabb megszorításokhoz fognak vezetni. Mostanra nagyjából 30 megszorító intézkedésen van túl az Orbán-kormány, és a következő a helyzet a magyar gazdasággal.

A jó hír, hogy vége a technikai recessziónak, a rossz hír, hogy azért van vége, mert már tartós recesszióról beszélünk, negyedik negyedéve van folyamatos visszaesésben a magyar gazdaság. Továbbra is nálunk a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban, az infláció gyakorlatilag összehasonlíthatatlan mértékű az EU nagy részében eddig is egy számjegyű inflációval. Önök azt ígérték, hogy az idei év az infláció letörésének az éve lesz, ehhez képest a tavalyi 14,5 százalékos éves inflációra idénre egy 17,9 százalékos inflációt csináltak a jegybanki becslés szerint, azaz 3,4 százalékkal emelkedett az éves pénzromlás. Önök Európa legnagyobb élelmiszer-drágulását idézték elő, miközben az utolsók között kullogunk a magyar fizetések terén, már a románok is megelőztek minket.

Mégis hogyan kellene megfizetni Európa legalacsonyabb béreiből Európa legnagyobb élelmiszer-drágulását? Minden két és félszer annyiba kerül, mint két évvel ezelőtt. S mivel önök nem voltak képesek az infláció letörésére, ezért az infláció tört le minden mást: fogyasztást, bruttó hazai terméket, költségvetést. Mára 700 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, és közel ezermilliárd forint a Magyar Nemzeti Bank vesztesége. A tanároknak nem tudnak egy tisztességes béremelést adni, de azért közben teljesen feleslegesen felvásárolták a Vodafone-t. Most éppen az olimpiáról és a reptérvásárlásról álmodoznak, pedig még az uniós pénzeket sem adják oda önöknek a 13 éve tartó törvényesített korrupció miatt.

A Fidesz gazdaságpolitikusai nyilvánosan veszekednek egymással, miközben ég a ház. Matolcsy Györgytől Parragh Lászlón át Nagy Mártonig bezárólag mindenki azzal van elfoglalva, hogy a másikra mutogasson, nehogy felelősséget kelljen vállalni ezért a romhalmazért. Az világos volt eddig is, hogy önök nem értenek a gazdaságpolitikához, de ilyen látványos bemutatóra így sem számítottunk. Ebbe a bohózatba még az is belefért, hogy a pénzügyminiszter úr bejelentett egy megszorítást, majd a Fidesz frakcióvezetője kiállt, és azt állította, hogy a miniszter csak a magánvéleményét mondta. Önök ahányan vannak, annyifelé futnak a bajban.

Államtitkár úr, csak egy kérdésem van önhöz: mikor ismerik be, hogy tévút volt a megszorító politikájuk? (Taps a DK és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage