TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt a jó hírekre és a rossz hírekre rátérnék, azért engedje meg nekem, hogy ha itt feláll, és egyértelműen a kormányt hibáztatja azért, ami a világban, nemzetközi szinten, Európában és természetesen Magyarországon is előállt a gazdaságban…  így igaz, baj van az egész világban, benne Magyarországon is több tekintetben a gazdaság területén, illetve a költségvetés területén. De hogy mi idézte ezt elő? Mindannyian tudjuk, hogy a háború és a háború által kiváltott szankciók, azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió irányzott Oroszország felé. Tudnunk kell, hogy ezeket a döntéseket önök maximálisan támogatták. Tehát amikor a magas energiaárakról és a magas energiaár által okozott gazdasági hatásokról beszélünk, akkor bizony az önök támogató politikája is benne van ebben a döntésben. Ez az egyik.

De ön is beszélt arról, hogy szerezzük meg az európai uniós forrásokat. Igen, az európai uniós források hiánya nehezíti a gazdaság fejlesztését, a beruházásokat, a költségvetés egyensúlyát, ez így igaz. De ki vallotta be, ha nem az önök vezére, Gyurcsány Ferenc, hogy igazából az ő politikájuk lényege az, hogy ártsanak Magyarországnak, hogy egy eurócent se jöjjön ide, Magyarországra, mert nekik bizony egyetlen céljuk van, a kormány megbuktatása, és azt remélik, hogy ezáltal fogják ezt elérni? Van felelősségük önöknek benne? Van felelősségük benne.

De folytathatnám azzal, hogy a forint elleni spekulációt ki végezte. Nem az önök finanszírozója? Nem a dollárbaloldal gazdája? Nyilván ezáltal önök azonosulni tudnak azzal, hogy Magyarország kis ország, nyitott ország, és a forint gyengítésében bizony jelentős szerepet játszottak ezek a spekulációk.

De nézzük a jó híreket! Ön is mondott  bár gúnyból mondott  jó híreket, én viszont mondom a valóságot. A gazdasági növekedés év végére visszatérhet a növekedési pályára, jövő évben elérheti a 4 százalékot. Magyarországon minden rossz ellenére, amit ön elmondott, 4,7 millióan dolgoznak, magas a foglalkoztatottság aránya, és a munkanélküliség minimálisan csökken. (Sic!) Jó hír, hogy az export év végére vélhetően rekordot fog dönteni. Jó hír, hogy a gazdaság stabil alapokon áll, és a beruházási ráta a legmagasabb az Európai Unióban, a külföldi beáramló tőke évről évre rekordot dönt Magyarországon. Jó hír, hogy bár megszenvedtük a magas inflációt, de az infláció mértéke hónapról hónapra csökken, és év végére egy számjegyűvé fog válni, akármit is várnak vagy akármit is jósolnak önök. És jó hír, hogy vélhetően a harmadik-negyedik negyedévben a reálbérek növekedése is el fog indulni. És jó hír, hogy a költségvetés egyensúlya is jelentősen javul, a tavalyi évhez képest legalább 1 százalékkal kedvezőbb lesz a költségvetés hiánya.

És nem értem, hogy miért zavarja önt, hogy a gazdaság (Az elnök csenget.) szereplői nyílt vitában fejtik ki egymásnak a véleményüket; amikor ez nem történt meg, akkor önnek éppen az volt a problémája, most megtörténik, most ezt kritizálja. Érthetetlen, hogy miért támadja ezért a gazdaságpolitikát. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage