DR. FÓNAGY JÁNOS, gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Annak idején én azt tanultam, hogy a szerződéseket a tartalmuk szerint kell megfogalmazni. Itt meg azt tapasztalom, hogy az országgyűlési képviselői kérdéseket a címük után, úgyhogy engedjék meg, hogy én arra válaszoljak.

A magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli polgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat. A kormány ezért új törvényjavaslatot alakít ki, és teljeskörűen felülvizsgálja az idegenrendészeti szabályokat.

A törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam milyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A magyar családok védelme érdekében az üres álláshelyeket a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és az inaktívak bevonásával kell feltölteni.

Másodsorban, számolni lehet a külföldről növekvő számban hazatérő és Magyarországon munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárokkal. Az országon belüli mobilitást külön programokkal is támogatjuk, képzések, átképzések erősítésével pedig az álláskereső inaktívak képzése is megvalósul. A kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek, ezért a lehető legszigorúbb szabályozás kialakítását szorgalmazzuk.

A kormány 2010-ben ígéretet tett arra, hogy egymillió új munkahelyet teremt a magyar lakosság számára, és ennek a vállalásunknak eleget tettünk. Az ezzel kapcsolatos eredmények magukért beszélnek, 2010-ben a foglalkoztatási ráta 51 százalékon állt, ’23 második évében (sic!) ez 74,7 százalékra emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők száma 591 ezerről 230 ezer fő alá esett vissza. A munkanélküliségi ráta 2010-ben 10,8 százalék volt, ’22-ben ez mindösszesen 3,9 százalék. A kormány sikeres foglalkoztatáspolitikájának köszönhetően a magyarok széles tömegét sikerült bevonni a munkaerőpiacra. A 2010 előtti jelentős munkanélküliség problémáját a kormányzat megoldotta, mára pedig inkább feszes munkaerőpiaci körülményekről beszélhetünk.

Meggyőződésem, hogy képviselő úr ezeket akarta kérdezni, de igyekeztem ezekre válaszolni, ezért kérem, hogy válaszomat fogadja el. Abban a nem várt esetben, ha ezt nem tenné (Derültség a kormánypártok soraiban.), akkor az Országgyűlést kérem ugyanerre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage