GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az utolsó mondatával elbizonytalanított, képviselő úr, mert én az MSZP-t eddig abba a szövetségbe soroltam, aminek a vezetője Gyurcsány Ferenc, és ami annak idején a kerítés megépítését mindvégig ellenezte, és le is akarta azt bontani. Ha a kerítés nem lenne, akkor nem egyébként szabályozott eljárásban ideérkező vendégmunkásokról beszélgetnénk, hanem migránsok százezreiről és millióiról. De én mindenféleképpen azt üdvözlöm, hogy most, hogy az ellenzék, úgy tűnik, lesz olyan választás, ahol külön indul, a Magyar Szocialista Párt immáron elhatárolja magát saját korábbi szövetségeseinek a véleményétől.

Ami a munkaerőpiaci helyzetet illeti: azzal a gonddal néz szembe Magyarország, hogy nem a munkanélküliség 10 százalék fölötti aránya az, amivel szembesülünk, mint egyébként a Szocialista Párt kormányzásának az időszakában, hanem azzal, hogy sok helyen a szakképzett munkaerő megtalálása egy-egy beruházásnál komoly nehézséget okoz. Ezért a kormány egy világos elvet rögzített, ez a világos elv pedig úgy hangzik, hogy amíg van magyar munkaerő, addig külföldi állást nem foglalhat el. Ha már nincs magyar munkaerő, akkor van lehetőség szabályozott eljárásban vendégmunkásoknak a munkavállalásra. Ráadásul, tegyük hozzá, az eddigi törvényt is szigorítani fogjuk, az Országgyűlés lényegesen szigorúbb szabályokkal kell hogy találkozzon majd a következő hónapokban, mint amilyenek eddig hatályban voltak Magyarországon.

Ami pedig az autóipart illeti: 170 ezer embernek ad az autóipar ma munkát. Ez az elsődleges szám, ha azt nézzük, hogy alvállalkozóknál az autóiparnak, a beszállítóknál mennyien dolgoznak, akkor ez a szám ennek a háromszorosa is lehet, ez több mint félmillió ember. Ön éppen a munka becsületéről és a munkások megbecsüléséről beszélt, úgy gondolom, hogy a kormány az ő munkahelyüket meg akarja védeni, akkor az mindenféleképpen önök által is támogatandó cél kell hogy legyen, különösen, hogy az Európai Unió szabályozása alapján 2035-től belső égésű motorok nem működhetnek majd Európában. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage