JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen. Pár órával ezelőtt érdeklődéssel hallgattam itt volt jó miniszter asszony szavait arról, hogy milyen korrupciós ügyeket derítene fel. Két V betű és egy S betű hiányzott ebből a felszólalásból, a „végrehajtás”, a „Völner” és a „Schadl” nevek mintha hiányoztak volna a nagy korrupció elleni küzdelemből.

Pedig lassan már két éve annak, hogy a végrehajtói maffia elleni nyomozási eljárás eljutott abba a szakaszba, hogy letartóztatásokat foganatosítottak, mégis azt látjuk, hogy két év után sem változott igazából semmi ebben a rendszerben, márpedig Völner és Schadl nem a földből nőttek ki, nem a teherautóról estek le, hanem ez egy rendszerszintű problémának a következménye, és ezt a rendszerszintű problémát kéne alapvetően kijavítani.

Répássy államtitkár úr a választási kampányban azt ígérte, hogy ki lesz majd vizsgálva az, hogy mit kell a végrehajtáson változtatni, a nyomozati anyagokból pedig tudjuk azt, hogy Völner és Schadl azok, akik a tanúvallomások szerint diktálták azt a végrehajtási törvényt, ami jelenleg hatályban van. De ha ez nem is lenne így, akkor is látjuk azokat az eseteket, ami miatt szükség lenne arra, hogy átnézzük ezt a végrehajtási törvényt, és szükség lenne arra, hogy javítsunk ezen a végrehajtási törvényen.

Erre számos javaslatot tettünk, számos alkalommal próbálkoztunk azzal, hogy egyáltalán hozzuk be a Ház elé, és vitassuk meg azt, ami 480 ezer ember problémája jelenleg ma Magyarországon, ennyi ember ellen zajlik végrehajtási eljárás. Azóta pedig az a helyzet, hogy nem csökkentek ezek a kiskapuk, és nem csökkentek ezek az ügyek; a fizetési meghagyások ügye, amiben egy furcsa koalíciót kell alkotnom a PestiSrácokkal, akik a múlt héten írtak ebben a témában, és csináltak egy nagyon hosszú riportot. Például azt látjuk, hogy nemhogy bezárták ezeket a kiskapukat, hanem továbbra is lehet olyan lakásmaffia-szerű módszerekhez folyamodni, amivel embereket utcára raknak.

Úgyhogy a kérdésem az lenne az államtitkár úrhoz, hogy mikor lesz átnézve a végrehajtás rendszere, mikor lesznek ezek a rendszerszintű hibák kijavítva, és mikor lesz olyan végrehajtási törvény (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), ami egyben az adósságbehajtást is segíti és a bajba jutott embereknek is…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage