DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Én őszintén örülök annak és őszintén tisztelem az ön szándékát, hogy napirenden tartja a végrehajtási törvény felülvizsgálatát, ez teljesen legitim, és azt kell hogy mondjam, hogy ez nem áll messze a mi szándékainktól sem. Hiszen az igazságügyi miniszter azt vállalta, ami egyébként a jogalkotási törvényben a kötelessége is, hogy a jogszabályok hatályosulását folyamatosan figyelemmel kíséri, folyamatosan elvégzi az utólagos hatásvizsgálatokat. Nyilván ebbe beletartozik az egész polgári bírósági eljárás, kezdve az anyagi jogi kérdésekkel, egészen a végrehajtásig. Tehát az Igazságügyi Minisztérium folyamatosan vizsgálja a törvényeket és azoknak a hatályosulását.

Az nem szerencsés, hogy ezt, a végrehajtási jognak a felülvizsgálatát összeköti egy bűnüggyel, egy büntetőeljárással. Azért nem szerencsés, mert annak a büntetőügynek a kinevezésekkel kapcsolatos bűncselekmények a tárgyai, és egyáltalán nem a végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban fogalmazódtak meg ebben az ügyben vádak.

Ha a végrehajtási eljárással kapcsolatban megfogalmazódik egy vád, akkor elég sok lehetősége van egy adósnak vagy bárkinek, akár a végrehajtást kérőnek is, hogy jogorvoslatot kérjen. Végrehajtási kifogást emelhet a végrehajtási eljárásban az, aki kifogásolja a végrehajtást, vagy akár végrehajtási pert is indíthat  végrehajtás megszüntetése iránti pert vagy más végrehajtási pert , hogyha vitatja, hogy a tartozása valós és végrehajtható. Tehát van rá lehetőség, hogy jogorvoslattal éljenek az adósok.

Azt viszont ne ígérje, és ne is sugallja, kérem, politikusként, hogy ha megváltozik a végrehajtás rendszere, akkor az adósoknak nem kell megfizetnie a jogszerűen (Az elnök csenget.) megítélt adósságot. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage