DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt évben történelmi aszállyal szembesültünk, és döbbenetes mértékben mutatkozott meg a vízhiány. Tavak, vízfolyások száradtak ki, és a folyók rekordalacsony vízállást mutattak.

A gazdák borzasztóan nehéz helyzetbe kerültek, és megmutatkozott, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetbe került hazánk az éghajlatváltozás és az elhibázott vízgazdálkodás miatt. Egyre többször beszélünk arról, hogy a homokhátság 2020 óta hivatalosan is félsivatag, illetve arról is, hogy az 1970-es évek óta 2 és 5 méter közötti értékkel csökkent a talajvíz szintje.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a talajvízszint jelenlegi csökkenése azt jelenti az Alföldre vetítve, hogy 1-2 köbkilométer vízveszteséget szenved el az Alföld éves szinten. Tehát ma Magyarország jelentős vízhiányban szenved, miközben az időszakos többletvizeket a lehető leggyorsabban elvezetik. Sokszor sokan megfogalmaztuk azt, hogy jelenleg is, a jelenlegi vízgazdálkodás alapján Magyarország kiszárítása, Magyarország lecsapolása folyik.

Két hete miniszterelnök úr kimondta, hogy Magyarországról több víz távozik, mint ami beérkezik. De amit ezt követően mondott a miniszterelnök úr, az sokunkat döbbentett meg, ugyanis így fogalmazott: nekünk feleslegünk van vízből, és Magyarország ma semmilyen vízhiányban nem szenved.

Államtitkár úr, ez azt jelenti, hogy a kormány még mindig nem érzékelte a legsúlyosabb kihívást, és ez az oka, hogy valójában még nem kezdték meg a cselekvést. Államtitkár úr, önök ígéretet tettek, hogy a víz mielőbbi levezetése helyett a víz megtartását célzó vízgazdálkodási koncepciót készítenek elő, és ez azért is fontos, mert az önök által jellemzően emlegetett öntözés még a saját terveik szerint sem fogja érinteni a területek 10 százalékát sem, és azt is tudjuk, hogy félsivatagi körülmények között az öntözés nem jelent majd megoldást.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nemzeti sorskérdés, hogy hazánk kiszárítását megállítsuk. Mit gondol erről a kormány, és mire lehet számítani, mit tesznek ennek érdekében? Köszönöm előre is a válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage