DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön által elmondott mennyiségnek a tízszerese hiányzik vízből, és a szakemberek már bemutatták egész világosan a kormány számára is, hogy a tájban kell megtartani a vizet.

A Tisza esetében árvízként a nyári időszakban 1000 köbméter ment el másodpercenként a Tiszában, és a nyári vízhozam ennek a tizede: 100 köbméter/secundum alatt van, és ezeket a többletvizeket kellene megtartani a tájban. A tájban kellene biztosítani ezeknek a vizeknek a helyét, de ez idén sem történt meg.

Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, hogy nagyon sok információt kapott már a kormány szakemberektől, akik valóban a számok nyelvén mutatták be azt, hogy milyen módon kell és milyen módon nemzeti érdek megvalósítani a táji vízvisszatartást; milyen módon lehet az egykori vízjárta terekbe, az egykori árterekbe visszavezetni a vizet, az egykori árterekbe a többletvizeket milyen módon lehet bevezetni; és azt is bemutatták már, hogy ehhez milyen konkrét intézkedések kellenek.

Ezek az intézkedések késnek, államtitkár úr, és ez tragédiát fog jelenteni Magyarország számára. Így továbbra is azt kérem a kormánytól, hogy hallgassa meg ezeknek a szakembereknek a javaslatait (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a szakemberek szavát, és biztosítsák, hogy a táji vízvisszatartás és a megfelelő tájgazdálkodás megvalósulhasson Magyarországon. Köszönöm elnök úr türelmét.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage