DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, Brüsszel szereptévesztésben van, hiszen láthatjuk, hogy meghatározó kérdésekben nem Európa és nem a tagállamok érdekeit képviseli. Gondoljunk csak az ön által is említett gabonaválságra, amikor ahelyett, hogy a magyar, a lengyel vagy a szlovák gazdák érdekeit képviselte volna, valamilyen idegen érdeket képvisel Brüsszel. És ez összefügg azzal, hogy a nagy európai kérdésekre nincsen meghatározó vagy megalapozott válasza, gondoljunk csak a migránsválságra: 2015 óta nem tudta megoldani, nem tudott jó választ adni erre a kérdésre. Gondoljunk a versenyképességre, a demográfiai válságra, vagy éppen a háborúra, amelynek kapcsán láthatjuk, hogy háborúpárti álláspontot képvisel.

És ez összefügg azzal, hogy ezeknek a válságoknak, amelyek voltak  háború, Covid , ezeknek valahogy mindig Brüsszel a haszonélvezője. Tehát az álláspontunk az, hogy le kell állítani ezt a válsággyárat, és véget kell vetni annak, hogy Brüsszel mindig megerősödik a válságokból, úgy, hogy közben Európa és a tagállamok gyengülnek.

Úgyhogy a változás garanciája szerintem a jövő évi európai uniós választás. Remélhetőleg a szuverenista erők fognak győzni, és Brüsszel, valamint az Európai Unió a régi irányba fordul, és véget ér ez a liberális rémálom. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage