GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Az alábbi történet elvileg a honvédelmi tárcához tartozik, de sok mindent elárul arról, mit gondol valójában az Orbán-kormány a kulturális örökségről, a nemzeti emlékezet fontosságáról. Egész pontosan csak addig fontos, amíg az kiszolgálja a Fidesz éppen aktuális politikai érdekeit: felállni Nagy Imre és mártírtársai koporsója mellé, majd elvitetni a szobrát és az 56-os öröklángot; hálálkodni Soros Györgynek a támogatásért, majd a világ gazemberének nevezni; a Liberális Internacionálé alelnökének lenni, majd harcot hirdetni a liberalizmus ellen; kivonulni a Trianon szó hallatán, majd kisajátítani Trianon fájdalmát; és így tovább.

A következő áldozat Petőfi Sándor. A róla elnevezett laktanyát valami rejtélyes oknál fogva Mária Teréziára nevezték át. Döbbenetes, hogy a kulturális tárcának egy szava sem volt, pedig a segesvári csatában elesett költőnek ráadásul idén ünnepeljük születése 200. évfordulóját. Elvileg Petőfi-évet hirdetett az Orbán-kormány, de a nevét  példátlan módon  leveszik egy középületről. Ez szégyen! Szégyen akkor is, ha Mária Terézia rendkívül jelentős uralkodója volt Magyarországnak. A Demokratikus Koalíció nem is érti, hogy a kulturális tárca miért nem tiltakozott a honvédelminél.

Az „akasszátok le a királyokat” jeligére kérdezem miniszterhelyettes urat, volte egyeztetés a két tárca között arról, hogy egy nemváltó műtét jegyében leveszik Petőfi nevét. Nem tartjae kínosnak a kulturális tárca, hogy ez megtörténhetett egy Petőfi-évben? Tervezneke lépéseket, hogy ha már Mária Terézia nevét laktanya viseli majd, annak ne Petőfi Sándor legyen az áldozata? A magyar kultúrtörténet egyik legfontosabb és legnépszerűbb költője sokkal jobb elbírálást érdemel annál, mint amit önök nyújtanak neki. Köszönöm a figyelmet, és várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage