BAKOS BERNADETT (LMP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Szeptemberben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésétől szenvedő civilek két pert is nyertek. A bíróság tehát megsemmisítette a repülőtér környezetvédelmi engedélyét és a zajgátló védőövezet kijelölését. Ez azt jelenti, hogy környezetvédelmi engedélye 2012 óta, az ehhez szükséges kijelölt zajgátló védőövezete pedig 1999 óta valójában nincsen a repülőtérnek.

A környezetvédelmi engedély hiányában nyilván a működési engedély sem érvényes, azaz a kormányhivatalnak elméletileg vissza kellene azt vonnia. A bírósági végzés értelmében egy új, az érintett lakosság bevonásával készülő környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni, meg kell határozni a környezetvédelmi szempontból maximális kapacitást is, figyelembe véve a hatásterületen élők egészséges környezethez és pihenéshez való jogát. Az új engedély csak ennek elkészülte után adható ki. Ez a maximális kapacitás pedig nyilvánvalóan alacsonyabb lesz a jelenlegi forgalomnál.

Ezek alapján a repülőtér megvásárlásának kormányzati terve katasztrofális ötlet, hiszen a vásárlás szándékát pontosan azzal indokolták, hogy még több fejlesztés és még több forgalomnövelés kell. Ennek ellentmondva ön a márciusi interpellációmra adott válaszában azt hangsúlyozta, a társadalmi szempontok érvényesítése érdekében terveznek új szabályozásokat, illetve ezt a célt segítené a nemzeti érdekkörbe vétel is, mert a kormány nem támogat a területre aránytalan terhelést juttató forgalomnövelést. Ígéretet tett a zajhatárértékek felülvizsgálatára is.

Kérdezem tehát a miniszter urat, hogy felfüggesztike a repülőtér működési engedélyét, vagy korlátozzáke a működését a környezeti kár csökkentése érdekében. Kérem, arra is adjon egyértelmű választ, hogy támogatjáke a reptér további forgalomnövelését. És a márciusi kérdéseim is aktuálisak még, tehát mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a reptér környezetében és a távolabb eső, érintett területeken is javuljon az emberek életminősége; tervezike bővíteni a zajmonitor-hálózatot; bővítike a levegőminőség mérését biztosító monitoringhálózatot; illetve megtörténte a zajhatárértékek ígért felülvizsgálata. Válaszát előre is köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage