DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Igyekszem röviden összefoglalni, hogy miről is van szó ebben a törvényjavaslatban. Elöljáróban annyit, hogy az elmúlt napok izraeli eseményei csak megerősítették azt, hogy biztonságunk jelentőségét nem lehet eléggé túlbecsülni. Nem vehetjük magától értetődőnek a biztonságot, és folyamatosan tennünk is kell érte. A most tárgyalt törvényjavaslat ebben szeretne szerepet játszani a maga eszközeivel.

Magyarország az elmúlt években már 29 országgal kötött megállapodást a minősített adatok cseréjéről és védelméről, mások mellett például Bulgáriával, Csehországgal, Finnországgal vagy éppen Luxemburggal, Svédországgal, Lengyelországgal. A Szerb Köztársasággal kihirdetendő egyezményt 2023 júniusában írtuk alá. Az ilyen kétoldalú titokvédelmi megállapodások megkötéséhez szükséges jogi alapot egy 2010. évi törvény teremtette meg, amely a minősített adatok védelméről szól.

Az egyezmények egyebek mellett részletezik a biztonsági együttműködést, a minősített adatok továbbítását, sokszorosítását, fordítását vagy éppen a megsemmisítését érintő szabályokat, továbbá kijelölik a hatáskörrel rendelkező hatóságokat, valamint meghatározzák azokat az eljárásokat, amelyek a minősített adat biztonságának megsértése esetén alkalmazandók.

A két fél, jelen esetben Magyarország és a Szerb Köztársaság kötelezettséget vállalt arra, hogy egyformán szigorú védelmet biztosítanak az egyezmény keretében kicserélt és keletkezett minősített adatok számára. Az egyezmény amellett, hogy tovább fokozza a két ország közötti együttműködést a honvédelem és a rendvédelem területén, hazánk biztonságát is tovább erősíti, ami különösen fontos ezekben az években és ebben a háborús helyzetben.

Éppen ezért méltán kérhetjük a tisztelt képviselő hölgyeket és urakat, hogy támogassák a tárgyalt törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage