DR. KÁLLAI MÁRIA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szerbia Magyarország egyik legszorosabb szövetségese, fontos stratégiai partnere, akivel semmilyen nézetkülönbségünk, vitás ügyünk nincsen. A szerbiai magyar közösség jogai csorbítatlanok, a magyar vállalatok aktív szerepet játszanak a szerb gazdaságban, a kétoldalú kereskedelem élénk, az energetikai és kulturális együttműködés is példaértékű. Az sajnos kétségtelenül igaz, hogy a két országot összekötő infrastruktúra, különösen pedig a két főváros közötti összeköttetés ma még nem olyan, mint amilyet megérdemelnénk, de ezen segít majd a Budapest-Belgrád gyorsvasút megépülte.

Szerbia az az ország, amelyik legfontosabb a Balkán stabilitásának fenntartása szempontjából, ami Magyarországnak elsőrendű stratégiai érdeke. Fontosnak érzem azt leszögezni, hogy a balkáni térség egy valódi fejlődési lehetőséget jelent az Uniónak, amit nem csupán a gazdasági kilátások miatt nem szabad kihasználatlanul hagyni. Egy stabil, sokszínű régió, kulcsállam a déli szomszédunk. Úgy vélem, hosszú távon a békét, a biztonságot szolgálja, ha végre elmozdulás történne az Unió déli bővítésének területén is.

Magyarországban és Szerbiában a fent említetteken túl közös az is, hogy mindketten az uniós intézmények által alkalmazott kettős mérce kárvallottjai vagyunk. Déli szomszédunk nem kevesebb, mint 14 éve kérte felvételét az Unióba, ami után még önmagában az is több mint négy évbe telt, hogy a tárgyalások egyáltalán megindulhatnak. Ehhez képest most ott tartunk, hogy az Európai Unió mára annyira eljátszotta a hitelét déli szomszédunk előtt, hogy komolytalanná vált. Szerbiában, ha egy egyszerű embert megkérdeznek, hogy hol tart ez a folyamat, egyáltalán nem is érdekli, nemhogy tudná pontosan, hogy hol tart a folyamat. Brüsszel pedig ahelyett, hogy felismerné a Szerbiában rejlő értékeket, lehetőségeket, ellenkezőleg, teljesen képtelen ötletekkel áll elő, és szankciókat vet ki Belgrádra Koszovó kérdése miatt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egyszerre nézni ezt a kérdést az Unió egyik tagállamának, valamint hazánk érdekeinek szempontjából, egyszerre hálás, de legalább annyira hálátlan feladat. Az Európai Közösség bürokratikus érdekei sajnos a lehető legritkábban figyelnek oda egy adott ország sajátosságaira, történelmi múltjára. Ezzel egyúttal annak esélyét is elveszítik, hogy Szerbia valódi erősségeit is lássák, pedig déli szomszédunk értékes nemzete ennek az identitásválsággal küszködő Európai Közösségnek.

(20.00)

Magyar szempontból pontosan ezért is kiemelten fontos feladat, hogy megtaláljuk azoknak a közös pontjait, hogy egyikünk bent van, másikunk pedig az Európai Unión kívül van, és amíg ez így van, a lehetőségek szerint minél szorosabbra fonjuk az együttműködés szálait.

Tisztelettel kérem önöket, hogy a magyar-szerb kapcsolatokat, a két ország közötti hatékony együttműködést tovább erősítő törvényjavaslatot támogassák. A Fidesz-frakció támogatni fogja, fontosnak tartja, és egyúttal bízom a teljes parlament támogatásában is. Erre kérem képviselőtársaimat is. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage