MIHÁLFFY BÉLA, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés előtt lévő, a Magyarország és a Szerb Köztársaság között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatban foglalt egyezmény célja, hogy védelmet biztosítson a két ország között, valamint a joghatóságuk alá tartozó jogi személyek vagy természetes személyek közötti együttműködés során kicserélt vagy keletkezett minősített adatok számára. Az egyezmény elfogadását hosszas előkészítő munkálatok előzték meg, majd végül az egyezmény aláírására Palicson 2023. június 20-án került sor Szijjártó Péter külügyminiszter úr által. Ezúton is köszönjük a Nemzeti Biztonsági Felügyelet szakértőinek és a háttéregyeztetések folyamán bevont szervezetek munkatársainak a munkáját.

Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés 2009. december 14-én fogadta el a minősített adatok védelméről szóló 2009. évi CLV. törvényt, amely az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény, valamint a Nemzeti Biztonsági Felügyeletről szóló 1998. évi LXXXV. törvény helyébe lépett. A 2010. április 1-jétől hatályos új jogszabály megteremtette a minősített adatok védelmének egységes jogszabály- és intézményrendszerét, és egyúttal eleget tett legfontosabb jogharmonizációs kötelezettségének. A törvényben foglaltak végrehajtása, Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítése, továbbá a minősített adatok cseréjével és kölcsönös védelmével történő szorosabb együttműködés biztosítása érdekében indokolt új szerződések megkötése is.

Tisztelt Országgyűlés! Az 1155/2023-as kormányhatározat 4. és 5. pontja szerint a kormány elfogadja az egyezmény kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, elrendeli az egyezmény szövegének végleges megállapítását, és aláírását követően annak az Országgyűléshez történő benyújtását. Tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy támogassa a határozati javaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage