SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A magyar-szerb határon a helyzet az elmúlt időszakban tarthatatlanná vált, rendkívül súlyos állapotok uralkodnak. Az illegális migrációhoz kapcsolódó szervezett bűnözői körök, konkrétan az embercsempészek erőszakos támadásai napi szinten irányulnak mind a határvédelmi objektumok, a kerítés ellen, mind pedig a határt védő magyar rendőrök ellen, ami most már tragikus mértéket ölt.

Tovább fokozza a helyzetet az a körülmény is, hogy határaink közvetlen közelében megjelentek azok a terrorszervezetekhez köthető személyek  mondjuk ki: terroristák , akiknek az egyik fő célja, hogy bejussanak részben az Európai Unióba, részben egy másik fő céljuk, hogy az illegális migrációból származó, éves szinten már a 10 milliárd eurót meghaladó bevételből részesüljenek, és ebből ne csak a szervezett bűnözői köröknek a működését finanszírozzák, hanem a különféle terrorszervezetek működését is tudják finanszírozni.

Ha azt nézzük, hogy milyen nemzetközi biztonsági környezetben is élünk ma, akkor láthatjuk, hogy Afganisztántól a Közel-Keleten át Szíria, Irak, most a Gázai övezet és ha a Száhel-övezetet nézzük Afrikában, akkor mind a terroristák, mind pedig az illegális migráció kibocsátó országai a problémák gócpontjai; jelzem, hogy ezeket nagyon nehéz lesz innen megoldani, a franciáknak például most törik bele a bicskájuk a Száhel-övezetbe, de reméljük, hogy egy megoldás irányába tudunk lépni.

A Jobbik hosszú ideje javasolja, és az elmúlt tíz év tapasztalatai, úgy gondolom, alátámasztják  és a következő időszak sem lesz jobb , hogy egy önálló határőrséggel védjük meg a magyar határokat. De még mielőtt ebbe belekezdenék, itt és most szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak és elismerésemet fejezzem ki azoknak a magyar rendőröknek és határvadászoknak, akik az elmúlt években az esküjükhöz hűen, az életük kockáztatásával védték a magyar határokat, védik most is, és védeni fogják a továbbiakban is. Az ő életük mindannyiunk számára egy nagyon fontos szempont, a magyar vér nemzeti kincsünk, nem hagyhatjuk, hogy fogyjon, különösen a határaink védelmében.

A jelenlegi helyzetben, meggyőződésem, néhány ponton változtatásokra van szükség. Jelen pillanatban, ha megnézzük a határvédelemben részt vevőknek a létszámát, és megnézzük az emberkereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői bandák létszámát, akkor azt látjuk, hogy sajnos nem vagyunk partiban. A magyar határvédelmünknek a létszámát mindenféleképpen növelni kell. Hogy tudjuk ezt elérni? A honvédelmi miniszter úr megmutatta: magasabb bérek, több jelentkező. A Lynx-programban láthattuk, hogy ha tisztességes, magasabb béreket fizetünk, akkor napok alatt fel lehet tölteni a létszámot  hozzáteszem, hogy egyébként ebben a kérdésben volt is átáramlás a határvédőktől a honvédség irányába.

Ugyanakkor amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy rengeteg embercsempészt fognak el a rendőreink, a határvadászaink a saját életük kockáztatásával, nehéz körülmények között, és igen, ismerem a körülményeket, a börtönviszonyokat, ismerem az európai uniós hozzáállást, de ennek ellenére azt kell mondjam, hogy nem tartom szerencsésnek, hogy ezeket az embereket szabadon bocsátjuk. Nagyon rossz üzenete van a rendőreink felé, és arról ne is beszéljünk, hogy bár csekély mértékben tapasztalható, de a bűncselekményektől való visszatartó erőt is jelentősen rombolja.

Rendkívül fontos kérdés, hogy időről időre megvizsgáljuk, és lássuk, hogy milyen jogi környezetben tudnak dolgozni a rendőreink. Ezt a rendőrségi törvény világosan szabályozza, és azért is kell erről beszélnünk, hiszen számtalan esetben történik ellenük támadás, 2022-ben 280 esetben történt támadás, most már szerintem szinte minden napra jut egy támadás, ami személy ellen irányul.

Lássuk azt, hogy hogy tudnak a rendőreink védekezni! A rendőrségi törvény és egyéb más jogszabályok is világosan és egyértelműen szabályozzák, hogy a rendőr a jogszerű intézkedése során milyen kényszerintézkedéseket alkalmazhat milyen mértékben. Itt azonban egy picit más a helyzet, hiszen ez egy határövezet, és a határ vonala ezeket az intézkedéseket jelentős mértékben behatárolja, emlékezzünk vissza, hogy a röszkei ostromnál ebből volt is némi diplomáciai bonyodalom, hogy, ugye, a vízágyúhasználatnál és a könnygáz használatánál a szerb fél azért kifejezte a nemtetszését. Ebből a szempontból nagyon szerencsés az a helyzet, hogy a szerb állammal rendkívül jó a kapcsolatunk; érdemes lenne megvizsgálni azt, hogy valamilyen együttműködést tudjunk létrehozni a szerbekkel, hogy abban az esetben, hogyha a magyar rendőröket megtámadják, akkor a kényszerítő eszközök fokozatos alkalmazásával, de védekezni tudjanak, és ki is mondom, mire gondolok: hogyha a magyar rendőrökre rálőnek a határon, akkor vissza tudjanak lőni. Nem a tűzbe akarom küldeni őket, mert már ott vannak, hanem azt szeretném, hogyha biztonságosan el tudnák látni a szolgálatot.

És tudom, hogy vannak olyan politikusok, akik mást gondolnak erről a kérdésről, és álproblémának tartják. Mielőtt az államtitkár úr ezeket felsorolja, köszönettel, én nem tartozom ezek közé, én a magyar rendőröknek a biztonságáért aggódom. Azt gondolom, ez egy olyan nemzeti ügyünk, ahol azt kell keresni, hogy mi az, ami összeköt minket, és ez pedig az ország biztonsága és a nemzet megmaradása, nem pedig azt, ami szétválaszt minket. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage