DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: …kampányban pedig, azt gondolom, hogy önnel kapcsolatban már véleményt fogalmaztak meg az ott élők. Én arra biztatom, hogy olyan stílust és irányt vegyen fel, ami valóban hiteles és az emberek számára mindenféle szempontból szimpatikus, mert nem gondolom, hogy ez az az irány, ami jó lenne.

(10.10)

És itt pedig az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, illetve az ön által felvetett kérdéssel kapcsolatban szeretném kiemelni azt, hogy minden esetben rendkívül fontos az, hogy a helyiek hogyan látják a dolgokat, és ha egy adott kérdésben vannak bizonyos félelmek, aggodalmak, azokat nyilvánvalóan meg kell beszélni. Ebben az esetben is már több alkalommal sor került olyan fórumra, platformra, ahol lehetett a beruházásról beszélni. Azt gondolom, hogy ez fontos.

Viszont önök a Demokratikus Koalícióban gyakorlatilag úgy beszélnek környezetvédelemmel foglalkozó hatósági szakemberekkel, olyan minősítéseket alkalmaznak, ami azt gondolom, hogy a környezetvédelmi hatóságban dolgozó szakemberekkel kapcsolatban is rendkívül méltatlan, úgyhogy ezzel kapcsolatban is nagyobb tiszteletre szeretném önt kérni. Én úgy általában is, hiszen ha arról beszélünk, hogy mi a hiteles és hogyan lehet egy-egy kérdésben hitelesen fellépni, akkor itt egy önvizsgálat mindenféleképpen fontos a Demokratikus Koalíció részéről.

Alapvetően energetikáról beszélünk, energiafüggetlenségről, szuverenitásról, munkahelyekről, és egy olyan vízióról, amelyben nagyon sok magyar ember munkahelye a kérdés, a tét. Van egy olyan meglátásom, hogy nem biztos, hogy ez fontos szempont az önök részéről, hiszen 2010 előtt 12 százalékos volt a munkanélküliség, és abban a megyében, ahol én is élek, Borsod-Abaúj-Zemplénben ennél is sokkal-sokkal magasabb. Ebben a jelenlegi helyzetben egy olyan jövőről kell beszélnünk és értekeznünk, ahol az autóiparban ma Magyarországon több százezer ember dolgozik, és közvetlen félmillió magyar ember, és egy olyan váltásról, technológiai váltásról van szó, amelyben ezeknek az embereknek a munkahelye mindenféle szempontból kulcskérdés kell hogy legyen, és azt gondolom, hogy az önök számára is fontos szempont kellene hogy legyen.

Az akkumulátorgyártásról még talán azt fontos kiemelni, hogy azt biztosan önök is látják, hogy verseny zajlik Európában és nemzetközileg is. Németország további 14, az Egyesült Államok pedig 40 akkumulátorgyár építését tervezi. Úgy látjuk, hogy ha önökön múlna, akkor hazánk ebből nem profitálhatna, a járműiparban zajló technológiai forradalom kikerülne bennünket, és ez semmiféle szempontból nem lenne örvendetes.

Önök úgy csinálnak, mintha az európai gazdaság gerincoszlopát jelentő autóipar megújulásához a nyugati gyártóknak nem lenne szükségük elektromos akkumulátorokra; ezt egyébként a nyugati társaik abszolút látják, és ebben a versenyben részt vesznek.

Arra kérem a képviselő asszonyt, hogy minden esetben próbálja meg egy-egy ügy kapcsán a tiszteletet és az ügyhöz méltó hangnemet megengedni. Úgy gondolom, hogy minden egyes ügyben, amit ön is felvetett az adott településekkel kapcsolatban, nagyon fontos, hogy minden körülmények között a legszigorúbb környezetvédelmi hatósági, munkavédelmi szabályokat betartsuk, és arra is látunk példát, hogy ha ez nem így történik, akkor az üzem működését is felfüggeszti a hatóság. Úgyhogy ezeknek a tényeknek az ismeretében kérem képviselő asszonyt, hogy fogadja el ezt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage