ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vitában elhangzottakkal kapcsolatban bizalmam tudom kifejezni a tekintetben, hogy a nemzeti konszenzust reményeink szerint sikerül majd megőriznünk a szavazás során is.

Több olyan felvetés is elhangzott, amelyek, úgy gondolom, részben konkrét agrárszakmai kérdésekre várnak választ. Tekintettel arra, hogy a teremben tartózkodik olyan személy is, aki sokkal mélyebb és széles körű tudással rendelkezik ezen a területen, ezért nem kísérlem meg, hogy erre adekvát választ adok. Azonban annak érdekében, hogy a tárgynál maradjunk és a szubszidiaritásvizsgálatról beszéljünk, engedjék meg, hogy elmondjam annak a fontosságát és jelentőségét, ha emellett szavazunk, akkor az mit fog jelenteni a későbbiekben. Azt is szeretném elmondani, hogy abban a nem várt esetben, ha a Bizottság nem veszi figyelembe a tagállami parlamentek által kezdeményezett vagy indított sárga lapos eljárást, akkor annak milyen következményei lehetnek, és mit tudunk még tenni annak érdekében, hogy abban az esetben se menjen végig a rendes jogalkotási eljárás keretein belül az érintett rendelettervezet.

Jelenleg azt tudjuk, ahogy említettem, hogy 14 tagállami parlament már a sárga lapos eljárás mellett döntött, és azt is látjuk, hogy valószínűleg ez felülvizsgálatra fogja kötelezni a Bizottságot. A Bizottság ebben az esetben csak kezdeményezője ennek a rendeletnek, hisz a rendes jogalkotási eljárásnak az a lényege, hogy a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is ezen a területen van döntési jogosultsága. Azonban abban az esetben, ha minél több tagállam dönt a sárga lapos eljárás mellett, azt látjuk, hogy még erősebb nyomást tudunk helyezni a Bizottságra, hogy a felülvizsgálat során a három opció közül, mely szerint fenntarthatja, módosíthatja vagy visszavonhatja a rendelettervezetét, ne a fenntartás mellett döntsön, hanem inkább a módosítás vagy lehetőség szerint a visszavonás mellett.

Ugyanis, ahogy már elhangzott, a lisszaboni szerződés hatálybalépése óta három olyan eset volt, amikor a sárga lapos eljárást elindították, de mindössze egyetlenegy olyan eset volt, amikor ténylegesen visszavonásra került a javaslat és két esetben fenntartották. Tehát ha a sárga lapos eljárás következtében is fenn fogja tartani a Bizottság ezt a tervezetet, akkor azt tárgyalni fogják nemcsak a Tanácsban, hanem az Európai Parlamentben is.

Tehát arra kérem a képviselőtársaimat, hogy ne csak arra biztassák majd a frakcióik tagjait vagy adott esetben a szövetségeseiket a baloldal részéről, hogy szavazzák meg most itt, a hazai parlamentben a szubszidiaritás vizsgálatát, hanem  amennyiben annak ellenére tartja fenn a Bizottság ezt a javaslatot, ezt a rendelettervezetet, és rendes jogalkotási eljárás során a Tanács és az Európai Parlament elé kerül  kérem, biztassák az európai parlamenti képviselőiket is arra, ha van a pártjuknak ott képviselője, hogy ne menjen végig rendes jogalkotási eljárás keretében. Bízom benne, hogy ott is sikerül nemcsak a nemzeti konszenzust megőrizni, hanem adott esetben még más frakciótársaikat is arra rábírni, hogy támogassák, hogy a korábbi, jelenleg is hatályban lévő szabályozás az, ami a tagállamokra vonatkozzon és mentesítési lehetőséget adjon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage