BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, a magyar-szerb határszakasz és annak térsége különös figyelmet érdemel, hiszen 2015 óta a biztonsági helyzettel különösen kell foglalkoznunk a migránsválság miatt, és ezt a magyar kormány meg is teszi. Ugyanakkor, ahogy államtitkár úr is elmondta, nagyon fontos, hogy az állampolgárok szabad mozgását és annak könnyebbségét minél inkább elő tudjuk segíteni, hiszen a magyar-szerb határszakasz túlterheltsége már jó ideje nehézségeket okoz az ott átkelni kívánók számára. Ez a javaslat is ezt a problémát igyekszik orvosolni.

Erre szükség is van, hiszen a magyar-szerb kapcsolatok virágoznak, az együttműködés soha nem volt olyan jó a két ország között, mint jelenleg, és számos nemzetközi szerződés az, amelyik ezt garantálja.

(14.30)

Az a megállapodás, amelyet most tárgyalunk, valóban június 20-án, Palicson született, és a Magyar-Szerb Stratégiai Tanács ülése volt az, amely ezt megfogalmazta. Ugyanakkor ez több együttműködési terület közül az egyik, és ennek a határszakasznak a gördülékeny működése és az átkelés gördülékeny volta nagyon segíti országaink kapcsolatát.

Ugyanakkor el kell mondani azt, hogy Magyarország és Szerbia a stratégiai összekapcsolódások időszakát éli, hiszen hazánk energiabiztonsága ma már elképzelhetetlen lenne déli szomszédunk támogatása nélkül, és ez fordítva is igaz. Ennek megfelelően lesz közös földgázkereskedelmi vállalatunk, új kőolajvezeték épül országaink között, valamint megduplázzuk a közös villamosenergia-hálózati összeköttetéseket, és egyértelműen profitál ebből mind Magyarország, mind Szerbia, a két ország lakossága. Tehát a régiók közötti mobilitás is az egyik kulcselem, amely a két ország kapcsolatát erősíti, és a szigorú határellenőrzés fenntartása mellett és a határőrizet fenntartása mellett a gördülékenyebb határátlépést segíti ez a törvényjavaslat. Köszönöm szépen, elnök úr, a Fidesz képviselőcsoportja támogatja a javaslatot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage