RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Magyarország már több országgal kötött ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodást, például Japánnal, Chilével, Argentínával; ezek a programok mind jól működnek. A mostani megállapodás Magyarország és Ecuador között jönne létre, a megállapodás a fiataloknak, a 18 és 31 év közöttieknek biztosít lehetőséget, hogy amennyiben turistaként érkeznek az országba, akkor bizonyos feltételekkel munkát is vállalhassanak az itt-tartózkodás ideje alatt.

A megállapodás értelmében számos követelménynek kell megfelelni, és megfelelő okmányok birtokában kell lenniük a jelentkezőknek. A program évente legfeljebb száz fő részvételét teszi lehetővé. A megállapodás jól illeszkedik a magyar-ecuadori kapcsolatok rendszerébe, amely a humán és ifjúsági kapcsolatok további fejlesztését szolgálja. A megállapodás létrehozása a magyar-ecuadori kapcsolatok egészére pozitív hatással lesz, gazdasági, turisztikai és kulturális területen egyértelműen kedvezően hat. A megállapodás illeszkedik a korábbiak sorába, az ott szerzett tapasztalatokra épít.

A két állam képviselői 2023. július 18-án írták alá a megállapodást. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint az egyezmény kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adhat felhatalmazást, ezért az aláírást követően a belügyminiszter benyújtotta a tisztelt Háznak a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Minderre tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage