DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy abban nincs közöttünk egyáltalán vita, hogy a vizeink tisztaságát mindenáron meg kell védeni. A világ nagy részén sajnos nem természetes a vízellátás biztonsága, valamint a jó minőségű ivóvíz rendelkezésre állása. Ezért mi, magyarok különösen hálásak lehetünk azért, hogy hazánkban teljesen természetes az a mozdulat, amellyel megnyitjuk a csapot, és iszunk egy pohár jó minőségű vizet; tehát a tiszta víz nemzeti kincsünk. Környezetünk megóvása, teremtett világunk védelme, azt gondolom, szintén közös ügyünk. Már ezzel a témával kapcsolatban többször volt lehetőségünk beszélni, egyeztetni, és azt gondolom, hogy ebben nincs közöttünk egyáltalán vita. A folyóink védelmét pedig a klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik pontjaként is kiemelten kezeljük.

Az elmúlt évek munkája nyomán a vezetékes ivóvíz gyakorlatilag minden háztartásba eljut, és a háztartások több mint 83 százaléka rendelkezik szennyvízelvezetéssel vagy -tisztítással. Az elmúlt tíz évben a szennyvíztisztító telepek száma megduplázódott  azt gondolom, hogy ez egy nagy eredmény, amiről keveset beszélünk , 400-ról csaknem 800-ra emelkedett a számuk.

A magyar emberek számára biztosított tehát az ivóvíz, de természetesen nem mindegy, hogy hogyan bánunk a természeti kincseinkkel, és éppen ezért, ahogy említettem, a kormány kiemelt figyelmet fordít vizeink állapotára.

(13.10)

2010-ben a víziközmű-ágazat területén is egy nagyon nehéz helyzetet örököltünk meg, hiszen a rendszerváltás óta a műszaki felújítások sajnos nagyrészt elmaradtak, jelenleg a hálózatok korszerűsítése az a feladat, amit fontosnak tartunk, és ezt végezzük.

A szektor fenntartható működése és a minőségi vízszolgáltatás biztosítása érdekében készült el egyébként az ágazat szereplőinek a bevonásával a rövid és hosszú távú megoldásokat nyújtó nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégia. Az abban foglalt fejlesztések eredményeként létrejöhet egy korszerű, észszerű méretű és energiahatékonyan működő víziközmű-hálózat, amely a környezet és a magyar lakosság szempontjából is előnyös, erőforrás-hatékony és fenntartható üzemeltetést tesz lehetővé.

2010-ben 400 szervezet biztosította Magyarországon az ivóvíz-szolgáltatást, a szennyvízelvezetést és -kezelést, azonban 2022-re ez 38-ra csökkent, illetve azóta is folyamatban van egy integrációs folyamat, ezzel pedig meg tudott valósulni a méretgazdaságosság, és nőtt az ellátásbiztonság.

A kormány folyamatosan nyomon követi a víziközmű-szolgáltatási ágazatban felmerülő kérdéseket, és ebbe a döntéssorozatba tartozik az Országgyűlés által 2023. május 3-án elfogadott, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítása. A beterjesztett törvénymódosítás további elemekkel bővíti, illetve bizonyos ponton egyértelműsíti és észszerűsíti a szabályokat.

Az egyébként sajnálatos, hogy önök nem támogatták ezt a törvényjavaslatot sem 2011-ben, sem pedig idén tavasszal. Azt gondolom, hogy fontos lett volna, hogy ezt az ügyet közösen tudjuk képviselni itt az Országgyűlés falain belül is.

Fontos sikernek tekinthető a lakossági terhek csökkentése érdekében végrehajtott rezsitámogatás, számszerűsítve: ez a lakossági felhasználóknak 2021-ig hozzávetőlegesen 156 milliárd forint megtakarítást jelentett. Az Orbán-kormány idején 100 százalékban európai uniós és nemzeti forrásból épültek, önkormányzati és lakossági önerő nélkül. Egyébként itt szeretném kiemelni azt is, hogy az integrálódni kívánó cégek, az állami cégek és az önkormányzati cégek is segítséget kaptak, attól függetlenül, hogy csatlakoztake az integrációhoz.

Szeretném a feltett kérdésével kapcsolatban rögzíteni  mert, ahogy már ön is említette, írásbeli kérdésekre ezzel kapcsolatban adtunk választ , tehát szeretném megerősíteni Szigetvár város nyugati részének vízminőségével kapcsolatban, hogy egy KEHOP projekt végrehajtása van folyamatban, amely a szigetvári ivóvízellátó rendszer fejlesztésére irányul. A próbaüzem lezárása után megindítható lesz az átadás-átvételi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) műszaki eljárás.

Úgyhogy szeretnénk kérni a képviselő urat, hogy ebben a folyamatban és a víziközmű-ágazatnak a további fejlesztésében is támogassa a magyar kormány elképzeléseit. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage