BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm szépen. Ma jelenleg az országunkban a megszorítások kormánya van hatalmon. Hiába mondta azt a miniszterelnök, hogy nem lesznek megszorítások, mára teljesen egyértelművé vált, hogy hazudott.

Nézzük meg, hogy a tavalyi választások óta mit sikerült összehoznia a megszorítások kormányának! Eltörölt kata, megnyirbált rezsicsökkentés, megszüntetett városi CSOK, megemelt üzemanyagadó, csökkentett babatápszer-támogatás, megemelt diákhitelkamat, szigorított babaváró támogatások, eltörölt bölcsődei támogatások, csökkentett támogatás a nagycsaládosok autóvásárlásához, megemelt jövedéki adó, megemelt népegészségügyi termékadó, megemelt gyógyszer- és cégautóadó, megadóztatott banki megtakarítások, leállított iskolafelújítások, csökkentett hiteltámogatás a kisgyerekes hallgatóknak, leállított vasútfejlesztések, kiárusított kastélyok, megemelt bányajáradék, különadóval sújtott energia-, távközlési és kiskereskedelmi szektorok, megemelt tranzakciós illeték, megemelt szolidaritási adóval sújtott önkormányzatok, tőkecsökkentések, beruházásstop. A listát hosszan lehetne még sorolni, de már ebbe is belefájdul az ember feje. Ez a kormány mást sem csinált a választások óta, mint adót emelt, és megszorításokkal sújtotta a magyarokat.

A felszólalásom előtt egy serleget tettem Orbán Viktor asztalára, ez pedig nem véletlen. A megszorítások kormányának miniszterelnöke a bevezetett 50 megszorítással és 20 adóemeléssel kiérdemelte az „év megszorítója” díjat, amit át is adnék neki, ha néha befáradna a parlamentbe, de így csak az asztalára tudtam letenni. Ez a díj jól szimbolizálja a Fidesz és Orbán Viktor teljesítményét. Hisz amíg más országokban közvetlen lakossági támogatásokkal segítenék az embereket, addig a megszorítások kormánya abuzálja a magyarokat. Amíg az Európai Unió más országaiban letörik az inflációt, addig a megszorítások kormánya alatt az EU-s átlag háromszorosa az áremelkedés Magyarországon. (Soltész Miklós: Freudi elszólás!) Amíg más uniós országok költik az európai uniós forrásokat és fejlesztenek, addig a megszorítások kormánya még mindig nem tudta hazahozni az uniós pénzeket.

Egyszerűen tehát: amíg máshol az emberekért kormányoznak, addig a Fidesz a saját érdekeit szolgálja csupán. Nem véletlen emelte a miniszterelnök 5 millió forintra a saját fizetését. Egy szerencséjük van csak: az éves szinten több száz milliárd forintból kitömött propagandagépezet miatt nem jutott még el minden magyarhoz az igazság. Kormányozni nem tudnak, hazudni és felelősséget hárítani viszont annál jobban.

A Momentummal viszont változtatunk ezen. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Elvisszük az igazságot az ország minden szegletébe. Rámutatunk a kormány összes hazugságára, és faluról falura mutatjuk be a kormány siralmas teljesítményét. Hiába küldik ránk és az igazságot hirdető plakátautónkra a rendőrséget, minden magyarnak joga van tudni, hogy Nyugat-Európában olcsóbb a bevásárlás, mint Magyarországon. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból.) Joguk van tudni, hogy az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció. Joguk van tudni azt is, hogy 2022 óta 50 megszorítást vezetett be, és 20-szor emelt adót a megszorítások kormánya.

(13.50)

És joguk van tudni, hogy amíg ők küszködve tudják kigazdálkodni a hó végét, addig Orbán Viktor 5 millió forintra emelte a saját fizetését. Joga van tudni minden magyarnak azt, hogy ezt a válságot a fideszes állampárt okozta, és fogalma sincs, hogy hogyan kezeljék.

A kormány saját magára költi a pénzt, amit megszorításokkal szed be az emberektől, eközben pedig képtelen megoldani az alapvető feladatát, az infláció megállítását, az általuk okozott gazdasági válság kezelését, és alapvető állami szolgáltatásokat nyújtani a magyaroknak.

A Momentum éppen ezért az igazság bemutatásán túl valódi alternatívát kínál. Haza kell hozni az uniós forrásokat, fel kell hagyni a megszorításokkal és az értelmetlen pénzszórással, sürgős intézkedésekkel javítani kell a magyarok életszínvonalát, hosszú távon pedig teljes modellváltás kell a magyar gazdaságban. Be kell vezetni az eurót, az államnak ki kell vonulnia a versenypiacról, a gazdaságból, ugyanakkor több állam kell a közszolgáltatásokban, érdemi közszolgáltatást kell nyújtani a magyaroknak. Ez a Momentum ajánlata.

A megszorítások kormányának pedig egy dolgot üzenünk: elég az adóemelésekből, elég a megszorításokból! Köszönöm. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Taps!  Hol a taps?  Legalább egy taps lenne!  Legalább te tapsolj magadnak!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage