LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2013-ban elfogadott nemzeti drogellenes stratégiában megfogalmazott cél az volt, hogy 2020-ra kábítószermentes legyen az ország. Cinikusan kérdezhetném miniszter úrtól, államtitkár úrtól, hogy ez sikerült-e. Hát, persze, hogy nem. A kormány ezt a problémát próbálja a szőnyeg alá söpörni, pedig itt az ideje, hogy szembesítve legyenek a tényekkel.

A kormány drogstratégiája megbukott. A drogkérdéshez való kormányzati hozzáálláshoz az elmúlt években a tudatlanság, az álszentség és az elvakult módszerek erőltetése volt a jellemző. A kábítószerügyre fordított költségvetési források folyamatosan csökkentek, 2010 után drasztikusan megvágták a költségvetésből erre a célra fordított összeget. Mi ennek a következménye? Több ezer, legfőképp vidéki tönkretett család és élhetetlen települések. A herbál megjelenésével pedig új szintet lépett a hazai drogfogyasztás. Teljes közösségek robognak a kilátástalanság irányába. Mit tett a kormány ennek érdekében?

A Fidesz hibája, hogy minden drága. Eközben a kormány az önkormányzatok forrásaival együtt szűkítette a segélyezésre, a helyi szociális problémák kezelésére fordítható forrásait is. Ez így nem mehet tovább! Azonnali intézkedéseket akarunk, azonnali eredményeket akarunk. A 28. órában vagyunk, és nem várhatunk tovább.

A fentiekkel összefüggésben kérdezem tehát: mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy megállítsák a herbál terjedését? Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a településeinken ne legyen minden utcasarkon egy herbálárus? Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a településeink végre élhetők legyenek? Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy legyen végre rendőr, hogy a településeinken legyen végre biztonság? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Momentum és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage