Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint ismeretes, ha egy ázsiai migránsmunkás megjelenik Magyarországon, jellemzően támogatott lakhatásban részesül, az élelmezését, ellátását a tipikusan multinacionális munkaadó szintén szokta fedezni, miközben az ugyanabban a munkakörben dolgozó magyar ember számára jut egy mérsékelt fizetés, és oldja meg ebből az ő saját lakhatását, ellátását, és még a családját is menedzselje.

Ezen igazságtalan helyzet kapcsán nagyon korrekt tájékoztatást kaptam a múltkoriakban, amikor is kiderült, hogy, ugye, 24 milliárd forintot költöttek több mint 60 olyan munkásszálló jellegű intézményre, amelyekről elmondható, hogy bár magyaroknak épültek, tipikusan cserélődik bennük az ott lakók összetétele a tekintetben, hogy az ázsiai migránsmunkások aránya nagymértékben nő, a magyaroké pedig ebből következően talán kismértékben csökken.

A kérdés adódik: a kormány kimutatásai szerint mennyit költöttek eközben kimondottan a magyar munkavállalók lakhatásának a havi szintű támogatására? Tehát nyilván nem a CSOK-ra gondolunk, és nem az egyszer realizálható támogatási összegekre, hanem azokra az összegekre, amelyeket egy tipikus magyar munkavállaló realizálni tud akár úgy, hogy a munkáltató adja, a kormány pedig támogatja  nyilván van erről egy összesítés. Az érdekel bennünket, hogy ez arányaiban egy jóval magasabb száme, mint amennyivel az ázsiai migránsmunkások lakhatását közvetve, de a magyar adófizetők pénzéből támogatja ez a kormány.

És hát, szeretném elmondani azt is, hogy végeztem egy kis fejszámítást, tehát ha, mondjuk a nyírbátori munkásszállót vesszük például, és megnézzük, hogy azon 113 millió forintból, amivel azt támogatták, a 114 férőhely tekintetében mit kezdhettünk volna azzal a pénzzel, ha nem az ázsiai migránsmunkások számára építünk szálláshelyet belőle, hanem mondjuk, ugyanekkora létszámú magyar munkavállalót támogatnánk a lakhatásában, az jön ki, hogy fejenként 991 ezer forint maradt volna egy évre erre a célra, tehát havi 82 ezer forintnyi lakhatási támogatást tudott volna kapni ugyanekkora létszámú magyar dolgozói sereg. De ha Budapestre látogatunk, a ferencvárosi munkásszálló tekintetében 280 milliós támogatási összeget találtunk, ugye, nagyjából száz kialakítandó férőhelyre. Ha ugyanennyi magyar munkavállalót választottunk volna ki, ebből a pénzből férőhelyenként 2 millió 800 ezer forintos támogatásra  lakhatásira  tarthattak volna igényt; ez havonta 233 ezer forintos lakhatási támogatás lehetett volna magyar munkavállalók számára, ebből a mostani árakon akár már egy budapesti albérletet is ki lehetne fizetni.

Összességében a kérdésünk, hogy legalább arányaiban támogatjáke annyival a magyar munkavállalók lakhatását, mint az ázsiai migránsmunkásokét. Érdemi válaszát tisztelettel várom. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage