HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Államtitkár Asszony! A biztonság az ország és a magyar családok számára is alapvetően fontos szempont, nemcsak a közbiztonság vagy a megélhetés biztonsága, de az energiabiztonság is.

Október 15-én megkezdődött a fűtési szezon. Magyarország megfelelően felkészült a hidegebb hónapokban megnövekedő energiaigények biztonságos kiszolgálására. Az energiaigény és -biztonság mellett nagyon fontos szempont a rezsiköltségek csökkentése, illetve alacsony szinten tartása. Ennek köszönhetően a magyar háztartások Európában a legalacsonyabb áram- és gázárat fizetik. Gondoljunk arra, hogy Európa több országában négyszeres-ötszörös, akár hatszoros árat is fizetnek földgázért és villamos energiáért! Meg kell említenünk, hogy az Energiaügyi Minisztérium a közelmúltban országos szinten egységesítette a nettó gázdíjakat, amelyeket a legalacsonyabb szinten számolt el. Ennek köszönhetően az elosztói területek többségénél kismértékben még csökkentek is az átlagfogyasztásig fizetendő rezsivédett földgázárak, sőt a távfűtéssel ellátott háztartások díjai is változatlanok maradtak.

Mindebből kiderül, hogy a rezsivédelem működik. De hozzá kell tennünk a másik szempontot is, hiszen ez is fontos: az ellátás biztonságát a téli hónapokban a betárolt jelentős mennyiségű, 6,3 milliárd köbméteres gázkészlet garantálja, és a hosszú távú szerződések szerinti szállítások is folyamatosak. Mindezek, úgy érzem, a magyar lakosságnak, az ország egészének biztonságát szolgálják, ezért érvényes az a kérdésem, amely a címben is szerepelt, hogy a fenntartható, hosszú távú energiabiztonság valóban biztosítotte a kormány adatai és szempontjai szerint. Erre várom az államtitkár asszony válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage