TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Mint ahogyan már jó néhányszor tisztáztuk, a kormánynak nincs adóssága a nyugdíjasok felé. Ezt, ha megengedi, először régebbi, távlati számokkal, azt követően pedig az előttünk álló nyugdíj-kiegészítésekkel is tudom cáfolni.

A kifizetett nyugdíjak összege 2010 óta közel duplájára emelkedett, a vásárlóértéke pedig mintegy 20 százalékkal javult. Az átlagnyugdíj összege 97 ezer forintról 211 ezer forintra nőtt. A novemberi nyugdíjkorrekcióval együtt több mint 217 ezer forint lesz.

Ön is tudja, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét a Fidesz-kormány 2010-től törvényben biztosítja. Ezt a törvényt a kormány, illetve az Országgyűlés eddig minden évben betartotta, azaz megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét. Így van ez ebben az évben is, 2023-ban, és így volt az elmúlt két évben is. Tehát az ön állítása, hogy kevesebbet adott a kormány az elmúlt két évben, mint az infláció, ez nem valós.

Nem valós az erre az évre vonatkozó jóslása, elvárása vagy gondolata sem, hiszen január 1-jétől előre mintegy 15 százalékos nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjasok. Ennek a forrásigénye 774 milliárd forint. Megkapták a 13. havi nyugdíjat, és természetesen novemberben meg fogják kapni a 3,5 százalékos kiegészítő nyugdíjat is. Mintegy 2,5 millió nyugdíjas várhat átlagban éves szinten 85 ezer forintot a novemberi nyugdíjával együtt. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(16.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage