OROSZ ANNA (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A választókerületemet, Újbudát nagyban érintő déli körvasút beruházás kapcsán kérdezem önt. 2021 szeptemberében a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt.  hogy, hogy nem?  nyerte meg a kivitelezésről szóló közbeszerzést 338 milliárd forintos összértéken. Ez kilométerre átszámolva sokszorosa az ehhez a beruházáshoz hasonló német, francia, svéd projektek árának.

2022 februárjában, majd 2023 májusában a bíróság először, majd másodszor is elkaszálta a beruházás környezetvédelmi engedélyét, miután az újbudai civilek, illetve Újbuda önkormányzata megtámadta azt.

Időközben százmilliárd forint előleget kapott Mészáros Lőrinc cége, amely megkezdte azokat a munkálatokat, amelyekre nem volt engedélye, amit kimondott a bíróság. Ezután titkos határozatban szólította föl a kormány Lázár Jánost arra, hogy minél gyorsabban vigye végig ezt a beruházást.

A csúcsa ennek a gyönyörű folyamatnak egy múlt heti fejlemény, amikor is katonai célú beruházássá nyilvánították a déli körvasút beruházását, amivel minden jogszabályi akadály elhárul az önök útjából, nem kell felesleges bírósági csuklóztatásokkal foglalkozniuk, hogyha végig akarják vinni ezt a projektet. Önök mindenkit hibáztattak már: a déli körvasút projekt késlekedéséért a civileket, Újbuda önkormányzatát, az Európai Uniót, mindenkit.

Nekem az lenne a kérdésem, tisztelt államtitkár úr, hogy amennyiben valóban annyira fontos ez a beruházás, akkor nem a kormány felelőssége volnae az, hogy érvényes környezetvédelmi engedélyeztetési dokumentációt tegyen a projekt mellé. És ugyanúgy, nem gondoljáke azt, hogy az önök feladata lenne, hogy meggyőzzék a jogosan aggódó újbudai polgárokat arról, hogy ez a projekt tényleg fontos, tényleg jó, és meg fogják kapni a megfelelő kárpótlást azokért a hátrányokért, amelyeket a következő években el fognak szenvedni a beruházás kivitelezése során?

Nagyon várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Momentum padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage