DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! „Miért mindig az autós a hibás?”  tenném fel a kérdést a vadgázolásokkal kapcsolatban. Hiszen az egy nagyon érdekes kérdés, hogy egyrészt hazánkban nagyon sok vadgázolás történik, másrészt pedig a vadak alapvetően  a mezőinken és erdeinkben élő vadak  az állam tulajdonát képezik.

Ha ezt valaki, mondjuk, jogosulatlan, elejti, akkor teljes joggal támaszt igényt a magyar állam az állatra. Bezzeg, ha ugyanez a vad hirtelen kiugrik egy autó elé, akkor az állam mossa kezeit, a vadásztársaság sem akar hallani a vadról, és hirtelen ekkor az autós  aki esetenként vétlen abban  nemcsak a saját kocsijában bekövetkezett kárt kell hogy megtérítse, hanem akár esetenként maximálisan 5 millió forintot is kénytelen kifizetni az elütött vadért.

Ezt felháborítónak tartjuk a Jobbik-Konzervatívok részéről, hiszen munkába menő, esetenként gyermekét az iskolába vivő szülőket, sofőröket teszik felelőssé egy olyan balesetért, amely elkerülhetetlenek nagyon-nagyon sokszor.

(16.30)

Ez európai szinten is olyan példátlan törvény, amelyet módosítottak most nyáron, amely egyértelműen azzal fog járni, hogy ez emelkedő biztosítási díjakat, emelkedő javítási költségeket ró a magyar polgárokra, pórul járt autósokra.

Mi, a Jobbik-Konzervatívok úgy látjuk, hogy a jelenlegi szabályozás egyoldalúan káros az autósokra, ezért is kérdezem tisztelettel államtitkár urat, hogy önök szerint rendben vane ez a jelenlegi szabályozás, hogy a vadak által okozott közúti károkért kizárólag az autósok legyenek a felelősek. Illetve a második kérdésem ehhez kapcsolódik: kívánnake a jelenlegi szabályozáson úgy módosítani, ami megfelel a társadalmi igazságosság kritériumának? Várom érdemi válaszát, államtitkár úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage