RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Fontos kérdés a meddőség és a mesterséges megtermékenyítés kérdése, hiszen mindnyájan egyre több olyan fiatallal találkozunk, egyre több olyan fiatalt ismerünk, akiknél ez mindennapos probléma, és azon életmód mellett, amely életmódot a mai korban a legtöbb fiatal folytat, ülő életmód, s a többi, s a többi, nyilvánvalóan ez a szám csak emelkedni fog a későbbiekben, tehát egyre többeknek kell segítséget nyújtani. Mi egy családbarát országot építünk, ezért fontosnak tartjuk, hogy a meddő pároknak is minél inkább segítséget tudjunk nyújtani.

Nem volt ez mindig így. Amikor még baloldali egészségügyi minisztere volt Magyarországnak, Horváth Ágnes, akkor ő csökkenteni akarta a beavatkozások számát, amelyeket az állam finanszíroz, azt mondta szó szerint: ha Európában meg tudnak csinálni kettőből egyet sikeresen, vagyis az első 50 százalék, akkor nálunk miért nem?  így csökkentette volna az akkori öt beavatkozást kettőre, öt volt az, amit egy család, egy pár összesen igénybe vehetett ingyenesen.

Ezen mi változtattunk, és radikálisan megnöveltük az ingyenesen igénybe vehető segítségeknek a számát, 2017 óta az első gyerekhez öt IVF-ciklust támogat az állam, tehát közfinanszírozottan vehető igénybe, és további gyerekeknél további négy-négy-négy ciklust, tehát a többszörösére emeltük az ingyenesen igénybe vehető ciklusoknak a számát.

Emellett százszázalékos támogatottságúra emeltük a gyógyszereknek a támogatási arányát, megszűnt az intézeteknek a teljesítmény- és volumenkorlátja, tehát korlátlan számban tudnak ilyen beavatkozásokat végezni, ingyenesek a diagnosztikai ellátások, ingyenesek a kezelések, ezek mind-mind közfinanszírozottan vehetők igénybe, másfél milliárd forintból pedig eszközfejlesztést is végrehajtottunk, új, modern eszközöket vettünk a meddőségi intézetekbe.

(Szabó Sándort a jegyzői székben Hiszékeny Dezső váltja fel.)

Így értük azt el, hogy 2018-ban 1725 gyermek született ezekből a beavatkozásokból, ’21-ben pedig már több mit kétezer, 2035. Azon dolgozunk (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hogy ezeknek a gyerekeknek a száma tovább tudjon növekedni, és így legyen minél több boldog család. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage