SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Valóban, 2021-ben pályázatot hirdettek fűtés-korszerűsítésre, nyílászárók cseréjére, valamint napelemes rendszerek telepítésére. A pályázati eredményekről az értesítőket az érintettek részére viszonylag gyorsan, még a választások előtt  tudjuk jól, nem véletlenül  kiküldték, azóta azonban a folyamat jelentősen lelassult.

(17.20)

Az elmúlt napokban többen megkerestek a fogadóórámon, és arról tájékoztattak, hogy bizony-bizony a munkálatokat már régen befejezték, de a pályázati támogatás teljes összegét még mindig nem kapták meg. Önök 40 százalékos előleget ígértek, de ha megnézzük a statisztikákat az önök honlapján, a mai napi kimutatások szerint a kifizetés nem éri el a 30 százalékot, azaz az előleget sem fizették ki.

Aztán további problémát jelent, hogy a fajlagos árak értelemszerűen 2021-ben kerültek meghatározásra, és bár százszázalékos támogatási pályázatról beszélünk, ez már korántsem igaz, hiszen jelentősen emelkedtek az infláció és az árak emelkedése miatt a kivitelezői árak is, akár 20-30 százalékkal többet kell fizetni a pályázatban érintettek számára, ami értelemszerűen már önerőként náluk jelenik meg.

Aztán tapasztalatok szerint az is érezhető, hogy a pályázat elszámolási szabályait, műszaki feltételeit többször utólag változtatták, folyamatos ügyintézési rendet vezetnek be, és bizony-bizony a záró elszámolásokat sem lehet feltölteni a honlapra sok esetben, ami nyilván a kifizetést akadályozza. Ha nincs forrás, mert az uniós forrás nem érkezik meg, akkor arra sem lehet hivatkozni, hiszen önök vállalták, hogy ennek elhúzódása esetén vállalják a kifizetést.

Éppen ezért kérdezem: miért lassult le ez a kifizetés, a pályázati támogatás kifizetése 2022 óta? Miért elérhetetlen vagy nehezen elérhető a pályázati felület a záró elszámolások tekintetében? És mikor fogják megkapni a családok ezeket a támogatási összegeket, különösen azokra tekintettel, akik már régen befejezték a kivitelezési munkákat? Várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage