DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Nem tűnik túl hitelesnek az energiaterhek csökkentésének sürgetése annak fényében, hogy a baloldal kezdetektől fogva támadta a rezsicsökkentést. Többször nevezték hülyeségnek vagy éppen látszatintézkedésnek azt.

Ezzel szemben a kormány a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban mindent megtett és mindent meg is fog tenni az ellátásbiztonság megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért. A helyreállítási tervben meghirdetett lakossági ingyenes napelempályázatnak köszönhetően többszörös támogatásban részesültek a magyar családok, hiszen a beruházás hosszú távon érezhetően csökkenti a háztartások rezsiköltségét. Sikeres pályázat esetén a családok több millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, napelem telepítésére 2,9, míg energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására akár 11 millió forintot. Az első ütem keretének megemelésével minden jogosult benyújtó elnyerte a megpályázott forrást, így mintegy 35 ezer beruházást tudtunk támogatni. Jelenleg az előlegek kifizetése zajlik. Több mint 19 500 pályázat esetében történt ez meg, több mint 33 milliárd forint összegben.

Tisztelt Ház! A lakossági napelemes beruházások mielőbbi megvalósítása érdekében mindent megtettünk és meg fogunk tenni a jövőben is. 2023 áprilisában módosítottuk a felhívást, így az elszámolási és beszámolási kötelezettségeik nagy része alól mentesültek a nyertes családok. A módosított felhívásban megjelent változtatások automatikusan érvényesülnek, a beszámolók és az elszámolások benyújtása pedig már most is zavartalanul zajlik.

A családok támogatását pedig tovább fogjuk folytatni. Új napelemes pályázat indul, erről már hírt is adtunk, amelynek keretében 75 milliárd forint támogatást nyújtunk napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására háztartások, családok számára. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage