ÁGH PÉTER építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban szeretném megköszönni, hogy a kérdésével lehetőséget ad arra, hogy a tisztelt Ház előtt beszéljek egy ilyen fontos kérdésről. Biztosíthatom, hogy a kormány ebben a nehéz helyzetben nemcsak beszél a közlekedésről, az infrastruktúra fejlesztéséről és ennek a korszerűsítési szükségességéről, hanem tesz is érte, hogy ezzel kényelmesebbé és élhetőbbé tegyük az emberek mindennapjait.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy Magyarországon a legtöbb gyorsforgalmi út, a legtöbb autópálya és a legtöbb útfelújítás a jelenlegi kormány hivatali ideje alatt valósult meg. Csak egy számot engedjen meg, hogy ismertessek önnel: Pest megyében az elmúlt 12 évben 201 kilométer újút- vagy útfejlesztés valósult meg, összesen 553 milliárd forint értékben.

Tisztelt Képviselő Úr! Amint viszont ön is említette, a szóban forgó projektet valóban a háború és a szankciók miatt ránk nehezedő nehéz gazdasági helyzet kontextusában kell értékelnünk. Mindezek fényében örömmel tudom tájékoztatni a képviselő urat, hogy a kivitelezés első ütemén, azon a bekötő úton még idén befejeződnek az építési munkálatok, míg a második ütem, azaz a nyugati elkerülő út kivitelezésének a befejezése és forgalomba helyezése 2024 tavaszán várható. Ezáltal kijelenthető, hogy Páty bekötése az M1-es autópályához az első ütem tekintetében még az idei évben megtörténik azzal, hogy a projektben szintén kiépülő elkerülő szakasz  ez tehát a 2-es ütem  átadására a jövő évben kerül sor.

A kormány tehát ebben a nehéz helyzetben is kiemelt prioritásként kezeli Magyarország közúti közlekedésének fejlesztését. Fő célunk továbbra is a közúti közlekedés színvonalának folyamatos javítása. Köszönöm ebben a képviselő úrnak, államtitkár úrnak a munkáját, hiszen kijelenthető az, hogy Páty bekötése megtörténik, és abban, hogy ez a munka megvalósulhatott, nagyon komoly érdemei vannak önnek, és köszönjük, hogy ezzel segíti a mi tárcánk munkáját is. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage