ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy már elhangzott, az egész világ megdöbbent a Hamász iszlamista terrorszervezet két héttel ezelőtt, október 7-én Izrael ellen, civilek ellen, idősek ellen, édesanyák ellen, gyermekek, csecsemők ellen intézett támadásán. Megdöbbentő volt, ami történt, és megdöbbentő, ahogy történt. Megdöbbentő az a középkori brutalitás, amivel a terroristák a határral szomszédos falvakban házról házra járva, sem gyermekeket, sem időseket nem kímélve, az elképzelhető legkegyetlenebb módszerekkel mészároltak le több száz civilt.

A kormánypártok frakcióvezetői által benyújtott, a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozattal egyértelmű célunk, hogy itt, a tisztelt Ház falain belül is kinyilvánítsuk: elítéljük a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzésünket kívánjuk ilyen módon is kifejezni azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozóikat, szeretteiket.

Ilyenkor nincs helye a Nyugat részéről már oly sok esetben tapasztalt kettős könyvelésnek. Ki kell mondanunk: a terroristák oldalán nem állhatunk. Mert bár a civilizált világ részéről először a terroristák egyöntetű elítélését láthattuk, hallhattuk, tapasztalhattuk, de miért van az, hogy ezt követően más hangok is megjelentek, más hangok is a felszínre törtek? Mi változott meg? Vagy csak a progresszív baloldal nemzetközi szószólói kerültek ismét tudathasadásos állapotba? Sokatmondó, ahogy az Európai Parlament néhány baloldali képviselője azért akarja meghurcolni az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosát, Várhelyi Olivért, mert annak érdekében kezdeményezte a Gázába irányuló uniós források felülvizsgálatát, hogy azok ne kerülhessenek a Hamászhoz.

A benyújtott politikai nyilatkozattal egyértelműsíteni kívánjuk: Magyarország elítéli a terroristákat, és az áldozatok oldalán állunk, a terrorizmus áldozatainak pedig joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg. Egyúttal hangsúlyozzuk: el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közötti háborúvá váljon.

A republikánus Donald Trump által elindított, az Izrael és az arab országok közötti viszony rendezésében történelmi áttörést jelentő Ábrahám-megállapodásokra épülő békefolyamatot fenn kell tartanunk, hiszen nekünk ebben a helyzetben is a magyar emberek szempontjait is szem előtt kell tartanunk, amit egyértelműen a békefolyamatok fenntartása szolgál, miközben az egyik szemünk a Közel-Keletre, a másik szemünk Európára kell hogy vessük. Európára, ugyanis amit látunk, amit elborzadva nézünk, az nem más, mint hogy a nyugat-európai nagyvárosok utcáin, csakúgy, mint az Egyesült Államok woke fellegvár egyetemein egymást érik a terroristák iránti megértést sürgető, burkoltan vagy kevésbé burkoltan a terrort dicsőítő megmozdulások.

Magyarországon persze az ilyesmi elképzelhetetlen. Persze itt is voltak, akik a terroristák mellett akartak szimpátiatüntetést szervezni, de a magyar kormány ezt nagyon helyesen úgy morális, mint jogi értelemben megtiltotta. Amíg tehát rajtunk múlik, itt nem fordulhat elő, hogy valakinek a származása vagy vallása miatt veszélyben kelljen éreznie magát. Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdettünk, és zéró tolerancia van érvényben.

De sajnos nem gondolkodik mindenki így. Nem volt még olyan régen, amikor a Jobbik elnöke e Ház falai között a zsidó származású országgyűlési képviselők összeírására szólított fel, sőt Gyöngyösiék Palesztina mellett szabályos kampányt folytattak. 2012-ben tüntetést szerveztek az izraeli követség elé, Izraelt terrorállamnak nevezték, a párt akkori elnöke pedig minden magyar kapcsolatot meg akart szakítani a zsidó állammal. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mennyire hiteles Gyurcsány Ferenc pártjának Izrael melletti kiállása, amikor a párt fasiszta tagozatát még mindig Gyöngyösi Márton vezeti. (Arató Gergely: Hogy nem sül le a képedről a bőr!  Dr. Brenner Koloman: Ez a legsúlyosabb, legundorítóbb hozzászólás.)

A tisztelt Ház elé beterjesztett politikai nyilatkozattal fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy az Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a terror hívei is, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai, közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek az európai polgárok, illetve a kontinens biztonságára.

Az Európai Bizottság adatai szerint idén mintegy 232 ezer fő lépte át gazdasági, de mondhatjuk, közülük sokan akár terroristacselekmények megvalósításának kockázatával illegálisan az Európai Unió határait. Szintén az Európai Bizottság számításai szerint az embercsempészek akár 5-10 ezer eurót is kérhetnek azért, hogy akár Törökországból Németországig vigyék el az illegális bevándorlókat. Hogyha ezt összeszorozzuk, akkor azt látjuk, hogy az embercsempészek csak idén akár 1 milliárdtól majdnem 2,5 milliárd euróig terjedő bevételre tehetnek szert. Mi lett volna, hogyha ezt inkább a határok védelmére fordíthattuk volna?

Az elmúlt években a baloldal által Európába mindenféle ellenőrzés nélkül beengedett, illegális bevándorlók közé vegyült terroristák súlyos fenyegetést jelentenek kontinensünk biztonságára. Ez a felelőtlen és elhibázott brüsszeli migrációs politika egyenes következménye. Magyarország fizikai és jogi határzárral védi a határait, Brüsszel azonban ezt nemhogy támogatná, mondhatjuk, hogy sokkal inkább üldözi. Magyarország tehát megvédi a polgárait az illegális bevándorlással és a migrációval járó terroristaveszéllyel szemben.

Ahogy a javaslat 4. pontjában is fogalmazunk: az Európai Unió Tanácsa korábban közös álláspontot fogadott el a terrort támogató, terrorcselekményekben részt vevő szervezetekről, melyet Magyarország irányadónak tekint. Hazánk mindig is küzdött a terrorizmus ellen. Mi már azzal is kifejeztük, hogy terroristaként kezeljük ezeknek a szervezeteknek a tagjait, amikor nem engedtük be őket az ország területére. Engedjék meg, hogy ezúton is köszönetet mondjak a határainkat védő és ezzel együtt az Európai Unió külső határait is védő rendvédelmi dolgozóknak, munkatársaknak.

A Magyar-Izraeli Baráti Csoport részéről már október 7e után, Fónagy János elnök úr kezdeményezésére benyújtottunk egy elítélő, a terrorizmust elítélő határozatot, és közleményt is adtunk ki. Tekintettel arra, hogy a baráti csoport valamennyi tagja, akik több frakcióból is érkeztek, támogatták ennek a közleménynek a tartalmát, én bízom benne, hogy az előttünk fekvő javaslatot, politikai nyilatkozatot is valamennyi párt, valamennyi frakció részéről támogatni fogják. Mi a Fidesz-frakció részéről támogatjuk a javaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage