ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindannyian láttuk a szörnyű képeket. Láttuk, és hallottunk az ötezer rakétáról, a meggyilkolt a csecsemőkről, a felrobbantott házakról, a megölt családokról, a szenvedésről és a pusztításról, amit a Hamász terrorja hozott Izraelre. Mindannyian láttuk a képeket, mindannyian elszörnyedtünk, és mindannyian ebben a Házban, azt hiszem, egyformán, ugyanúgy gondolkozunk erről a kérdésről.

(19.10)

Elfogadhatatlannak tartjuk a terrortámadást, elfogadhatatlannak tartjuk azokat a szörnyűségeket, amelyek történtek. Így tesz a Demokratikus Koalíció is. A Demokratikus Koalíció is együttérez a terrortámadás áldozataival, részvétet nyilvánít a családjaiknak. Mi is azt gondoljuk, hogy Izrael Államnak alapvető joga és kötelessége az önvédelem. Alapvető joga az, hogy szembeszálljon a terrorral, alapvető joga az, hogy megvédje a saját állampolgárait, alapvető joga az, hogy lesújtson a Hamászra, és véget vessen annak a fenyegetésnek, amely nemcsak Izraelt, hanem az egész térséget és tágabb értelemben az egész világot fenyegeti. A Demokratikus Koalíció is reménykedik abban, hogy minél előbb béke lesz, hogy folytatódhat a békefolyamat, hogy nyugvópontra jut ez a régóta tartó és minden érintett népnek szörnyű fájdalmat és veszteségeket okozó konfliktus. De itt is igaz az, hogy nem lehet béke addig, amíg nem lesz Izrael Állam biztonságban, nem lehet a békevágy indok arra, hogy engedjünk az agresszornak, a gonosszal szembeszállni erkölcsi kötelesség. Igaz ez Izraelben, és igaz ez Ukrajnában is.

Tisztelt Ház! Múlt héten meghallgattam a brit parlamentből, a Westminsterből a miniszterelnöki kérdések óráját. Bizonyára tudják képviselőtársaim, ez általában egy nagyon éles hangú, heves, szikrázó párviadalt jelent az ellenzék vezére és a miniszterelnök között. Meghallgattam és irigykedtem, mert azt hallottam, hogy nemzeti egység van, azt hallottam, hogy kormányoldal és ellenzék is azt keresi, hogy ebben a nagyon súlyos helyzetben  csak ez volt a témája ennek az órának  hogyan tudnak közös álláspontot találni. Irigykedtem, és sajnáltam, hogy Magyarországon nem így van. Mert miközben meg tudtunk egyezni valóban a Magyar-Izraeli Baráti Csoportban egy egységes szövegben, egy olyan szövegben, amely kifejezte közös szándékainkat és akaratunkat; és miközben a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja már a múlt héten benyújtott egy határozati javaslatot, amelyben egyébként a baráti csoport állásfoglalásának megfelelően Izrael Állam támogatásáról, a Hamász-támadás elítéléséről volt szó, eközben az történt, hogy a kormányoldal, a Fidesz és a KDNP ebben az ügyben sem az egyetértést, ebben az ügyben sem a közös cselekvés lehetőségét kereste.

Hallhattuk képviselő asszony hozzászólását, aki a Fidesz nevében ismét arra keresett és talált alkalmat, hogy az ellenzéki pártokat vádolja igaztalanul, az Európai Uniót támadja, valamint úgy általában a baloldalt. Miért kell ez? Mi ennek az értelme? Mit segít ez a terrortámadás áldozatainak? Hogyan segíti ez a Hamász elleni magyar fellépést, tisztelt képviselőtársaim? Ez az olcsó politikai haszonszerzés forgatókönyve. Azt kell kérdeznem: nem szégyellik magukat, hogy most is csak ez fontos önöknek?

Két módosító indítványt nyújtottunk be a határozati javaslathoz, és rendkívül szomorú vagyok, hogy ezeket elutasították. Az egyik módosító indítvány arra vonatkozott, hogy mondjuk ki nyíltan a magyar parlament politikai nyilatkozatában is, hogy a Hamászt terrorszervezetnek tartjuk. Úgy, mint az Európai Unió és úgy, mint az Egyesült Államok. Önök ezt a módosító indítványt leszavazták. Tudom, persze, az Európai Tanács határozatában benne van. De az Európai Tanács határozata egy európai jogszabály. Éppen önök szoktak a szuverenitásra hivatkozni, önök szoktak arra hivatkozni, hogy a magyar parlament fejezi ki a magyar nép akaratát. Ez ritkán van egyébként így, de most alkalom lett volna arra, hogy a magyar parlament mint testület fejezze ki nyíltan ebben az álláspontját.

Mitől félnek? Miért nem merik kimondani azt ebben a parlamentben, hogy a Hamász terrorszervezet? Miért nem merik kimondani? Miért nem merik országgyűlési politikai nyilatkozatba foglalni azt, hogy a Hamász terrorszervezet?

A másik pedig, ami ismét csak egy, az alapügy szempontjából fölösleges kitérő, hogy önök most is megtalálják a lehetőséget arra, hogy brüsszelezzenek, hogy az Európai Uniót támadják. Az a Fidesz, az a kormány támadja az Európai Uniót azzal, hogy beengedi a terroristákat a migráció címén, amelyik alatt lehetővé tették, hogy Ghaith Pharaon Magyarországon tartózkodjon, és Orbán Viktorral szemben vásároljon házat, ez az ember, akit egyébként az FBI és az Interpol 25 éve körözött azért, mert terroristákat pénzelt és pénzt mosott. Az a Fidesz és az a kormány vádolja ezzel az Európai Uniót, amelyik a letelepedési engedély biztosítása kapcsán érdemi ellenőrzés nélkül, számolatlanul engedte be a gyanús alakokat Magyarországra, többek között egy Atiya Khoury nevű szír állampolgárt, aki szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, mert a szír diktátor egyik fontos pénzügyes emberének tartják. Nem Brüsszel engedte be a terrorizmus finanszírozóit, nem Brüsszel engedte be azokat, akik pénzelik a terroristákat, hanem a Fidesz és a magyar kormány.

A Fidesz-kormány idején jöhettek a bataclani merényletet elkövető terroristák  köztük Salah Abdeslam  Magyarországra háborítatlanul, tartózkodhattak itt három alkalommal. Nem Brüsszel, hanem a magyar kormány tette lehetővé azt, hogy itt szervezkedjenek és találkozzanak a terroristák.

Az önök kormánya engedett ki 1385 embercsempészt a börtönből. Önök azok. Miközben képviselő asszony itt az embercsempészekről és az embercsempészek hasznáról beszél, közben az önök kormánya engedi ki a már elítélt embercsempészeket a börtönből. Nem Brüsszel engedi ki az embercsempészeket a börtönből, hanem az Orbán-kormány és a Fidesz. Ennek a következménye aztán az, hogy a korábbi, nagyjából heti 3-4 ezer szabálytalanul Magyarországra érkező migránsnak a száma 7-8 ezerre növekedett mostanra, és ennek következménye az, hogy most már Magyarország három szomszédja, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria vezetett be szigorított határellenőrzést, ezért nincsen a magyar polgárok számára biztosítva a schengeni mozgás szabadsága.

Képviselőtársaim, legyen világos: mi is azt gondoljuk, hogy ellenőrizni kell a határokat. Mi is azt gondoljuk, hogy nem lehet ellenőrzés nélkül Magyarországra engedni migránsokat. (Menczer Tamás felé:) Nem mi vagyunk azok, tisztelt államtitkár úr, hiába morog, akiknek a kormányzása alatt százával, ezrével mennek át Magyarországon az embercsempészek által szervezett, szabálytalan migránsok, hanem az önök kormánya ez, tisztelt képviselőtársaim és tisztelt államtitkár úr!

Olvassák el Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormányának rendészeti programját, és megtalálják benne azokat a konkrét intézkedéseket, amelyekkel a határőrség megerősítéséért, egy felelős migrációs politikáért és a terror elleni szigorú fellépésért állunk ki. De tisztelt képviselőtársaim, nem azt vártuk el, mert most nem ez volt a feladat, hogy ezt a vitát lefolytassuk, hogy kinek milyen hibái és bűnei vannak. Nem akartuk ezt a vitát lefolytatni, önök voltak azok, akik ezt idehozták. Mi egyetlen dolgot javasoltunk. Azt javasoltuk, hogy írjuk be ebbe a határozati javaslatba azt az egy dolgot, hogy a magyar kormány is felelős azért, hogy Magyarországon keresztül ne jöhessenek terroristák migránsként, hogy a magyar kormány is felelős a határok őrizetéért. És önök ezt leszavazták. Önök szerint a magyar kormánynak ebben nincs dolga. Ez egyébként megfelel az önök gyakorlati politikájának. Szavalni szeretnek a migráció ellenőrzéséről és a határok védelméről, cselekedni pedig nem képesek.

Tisztelt Ház! Álláspontunk tehát világos: elítéljük az Izrael elleni támadást, elítéljük a Hamászt, a Hamászt terrorszervezetnek tartjuk, támogatjuk Izrael önvédelmét, és úgy gondoljuk, ez egy olyan ügy, amiben érdemes lett volna nemzeti egységre törekedni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage